Iran će delovati odlučno poslije najvećih protesta u poslednjih nekoliko godina, kaže predsjednik

Iran će delovati odlučno poslije najvećih protesta u poslednjih nekoliko godina, kaže predsjednik

Iran mora odlučno da se nosi sa protestima koji su zahvatili zemlju nakon smrti žene koju je pritvorila policija morala Islamske Republike, izjavio je u subotu predsednik Ebrahim Raisi.

Najmanje 41 osoba je ubijena u nemirima koji su trajali nedelju dana, saopštila je u subotu državna televizija. Rečeno je da se putarina zasniva na sopstvenom prebrojavanju, a zvanični podaci tek treba da budu objavljeni. Protesti su izbili u većini od 31 provincije u zemlji.

Državni mediji su u subotu citirali Raisija koji je rekao da Iran mora „odlučno da se nosi sa onima koji se protive bezbednosti i spokoju zemlje“.

Raisi je razgovarao telefonom sa porodicom pripadnika dobrovoljačkih snaga Basij ubijenog dok je učestvovao u gušenju nemira u gradu Mašhadu na severoistoku zemlje.

Predsednik je „naglasio neophodnost da se napravi razlika između protesta i remećenja javnog reda i bezbednosti i nazvao događaje… neredima“, preneli su državni mediji.

Protesti su izbili u severozapadnom Iranu pre nedelju dana na sahrani Mahse Amini, 22-godišnje Kurdkinje koja je umrla nakon što je pala u komu nakon što ju je pritvorila u Teheranu policija morala koja primenjuje pravila o hidžabu na ženskoj odeći.

Njena smrt je ponovo rasplamsala gnev zbog pitanja uključujući ograničenja ličnih sloboda u Iranu, strogi kodeks oblačenja za žene i ekonomiju koja je zaostala od sankcija.

Žene su imale istaknutu ulogu u protestima, mašući i paleći velove. Neki su se javno ošišali dok je bijesna masa pozivala na pad vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija.

Protesti su najveći koji su zahvatili zemlju od demonstracija zbog cena goriva 2019. godine, kada je Rojters izvestio da je 1.500 ljudi ubijeno u gušenju demonstranata – najkrvavijoj konfrontaciji u istoriji Islamske Republike.

U petak su u nekoliko iranskih gradova održani skupovi koje je organizovala država kako bi se suprotstavili antivladinim protestima, a vojska je obećala da će se suprotstaviti „neprijateljima“ koji stoje iza nemira.

U susednom Iraku, desetine iračkih i iranskih Kurda okupilo se u subotu ispred baze Ujedinjenih nacija u severnom gradu Erbilu, noseći plakate sa Aminijevom fotografijom i uzvikujući „Smrt diktatoru“, pozivajući se na Hamneija.

Državna televizija u Iranu, koja je optužila naoružane prognane iranske kurdske disidente za umešanost u nemire, saopštila je da je Iranska revolucionarna garda pucala iz artiljerije na baze kurdskih opozicionih grupa u kurdskom regionu severnog Iraka.

Najmanje tri puta ove nedelje mobilni internet je bio poremećen u Iranu, izvestio je NetBlocks nadzornik. Aktivisti kažu da je cilj ovog poteza da se spreči da video snimak nasilja dospe u svet.

NetBlocks je u subotu saopštio da je Microsoft-ova (MSFT.O) Skipe aplikacija za video pozive sada ograničena, najnovija takva mera nakon što su na meti platforme uključujući Instagram, VhatsApp i LinkedIn.

U nastojanju da pomognu u održavanju internet veze, Sjedinjene Države prave izuzetke od svog režima sankcija Iranu – potez za koji je Teheran u subotu rekao da je u skladu sa neprijateljskim stavom Vašingtona.

Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel saopštila je da se demonstranti suočavaju sa „sprostranim smrtonosnim odgovorom bezbednosnih snaga“ i pozvala na nezavisnu istragu Ujedinjenih nacija.

U noći 21. septembra u pucnjavi snaga bezbednosti poginulo je najmanje 19 ljudi, uključujući troje dece, navodi se u saopštenju.

„Sve veći broj mrtvih je alarmantan pokazatelj koliko je nemilosrdan napad vlasti na ljudske živote u mraku gašenja interneta“, rekao je Amnesti.

Državna televizija je pokazala da se snimci koji navodno pokazuju da se mir vratio u mnoge delove glavnog grada Teherana kasno u petak.

„Ali u nekim zapadnim i severnim oblastima Teherana i određenim provincijama izgrednici su uništili javnu imovinu“, navodi se, noseći snimke demonstranata koji pale kante za smeće i automobil, marširaju i bacaju kamenje.

Aktivistički nalog na Tviteru 1500tasvir objavio je video snimke protesta u blizini Teheranskog univerziteta u subotu. Interventna policija je viđena kako se sukobljava sa demonstrantima i neke hapsi.