Indija ostaje neutralna po pitanju rata u Ukrajini, predviđa mandat G-20 u UN

Indija ostaje neutralna po pitanju rata u Ukrajini, predviđa mandat G-20 u UN

Ministar spoljnih poslova Indije izneo je planove zemlje za svoj zaokret u predsjedništvu G-20 tokom svog govora u subotu ispred Generalne skupštine UN.

Indija će u decembru preuzeti ulogu konzorcijuma vodećih razvijenih zemalja i zemalja u razvoju. Subramanjam Džaišankar je rekao da će pristup Indije biti „zasnovan na principima međusobnog poštovanja i nacionalnog vlasništva uz posvećenost održivom razvoju za sve“.

Među prioritetnim pitanjima Indije: rastući dug u slabim ekonomijama, ekonomska ekspanzija, sigurnost hrane i energije, životna sredina i „reforma upravljanja multilateralnim finansijskim institucijama“.

Dok je Indija izrazila zabrinutost zbog ruskog rata u Ukrajini, ta južnoazijska zemlja — poznata kao nesvrstana tokom Hladnog rata — zadržala je neutralan stav, odbijajući da prekine poslovne veze sa Rusijom i pridruži se zapadnim sankcijama.

„Dok sukob u Ukrajini i dalje besni, često nas pitaju na čijoj smo strani. I naš odgovor je svaki put iskren i iskren“, rekao je Jaishankar. „Indija je na strani mira i tu će čvrsto ostati.

On je pozvao na konstruktivan dijalog, diplomatiju i akciju za rešavanje sukoba za dobro svih.

„Mi smo na strani onih koji se bore da sastave kraj s krajem iako bulje u rastuće troškove hrane, goriva i đubriva“, dodao je on.

Jaishankar je više puta spominjao oskudicu i trošak te tri osnovne stvari i rekao da je Indija morala da se nosi sa drugim izazovima dok je „globalna pažnja bila usmerena na Ukrajinu“.

Tokom prošlogodišnjeg sastanka na visokom nivou, premijer Narendra Modi ciljao je na susede Indije, a da ih nije eksplicitno imenovao. Njegov ministar spoljnih poslova postupio je na sličan način ove godine, aludirajući na prekogranične terorističke napade ne pominjući ni Pakistan ni Kinu po imenu.

„Pošto je decenijama nosila teret prekograničnog terorizma, Indija se čvrsto zalaže za pristup nulte tolerancije“, rekao je on. „Po našem mišljenju, nema opravdanja za bilo kakav teroristički akt, bez obzira na motivaciju. Nijedna retorika, koliko god da je svetoljubiva, nikada ne može prikriti mrlje od krvi.”

Komentar je uslijedio nakon što je pakistanski premijer Shahbaz Sharif posvetio veći dio svog govora u petak optuživanju same Indije za sponzorisanje terorizma. Šarif je takođe pokrenuo uvek trnovito pitanje Kašmira, na koje se — baš kao i Modi prošle godine — Jaishankar nije pozabavio tokom svog govora.

Džajšankar je reklamirao pomoć Indije regionalnim susedima kao što su Avganistan, Šri Lanka i Mjanmar, kao i njenu funkciju kao „most za neka ozbiljna, ali sporna pitanja“ tokom njenog isteka mandata u Savetu bezbednosti UN.

Takođe je odao priznanje 75. godišnjici nezavisnosti Indije, obeleženoj prošlog avgusta, i obećao da će Indija učiniti razvijenom zemljom do njene 100. veka i „osloboditi se kolonijalnog načina razmišljanja“.