Indija zabranjuje izvoz pšeničnog brašna

Indija zabranjuje izvoz pšeničnog brašna

Indija je odobrila politiku ograničavanja izvoza pšeničnog brašna, u pokušaju da obori cene na domaćem tržištu, navodi se u saopštenju vlade u četvrtak.

Taj potez je usledio nakon što je Nju Deli sredinom maja zabranio izvoz pšenice kako bi obezbedio domaće snabdevanje usred toplotnog talasa, koji je ugrozio žetvu i doveo cijene do rekordnog skoka. Prošlog mjeseca, vlada je proširila politiku na pšenično brašno, ali je prestala da zabrani njegov izvoz, zahtjevajući umesto toga da trgovci obezbjede dozvolu prije slanja proizvoda u inostranstvo.

Međutim, zabrana izvoza pšenice je uticala na povećanje potražnje za indijskim pšeničnim brašnom i ubrzavanje izvoza brašna, koji je porastao za 200% u odnosu na isti period prošle godine između aprila i jula 2022. Kao rezultat toga, cene na domaćem tržištu su takođe skočile, što je vlada da interveniše.

„Postojala je politika da se ne zabranjuje ili ne ograničava izvoz pšeničnog brašna. Zbog toga je bila potrebna delimična modifikacija politike… kako bi se osigurala sigurnost hrane i stavila kontrola na rastuće cene“, navodi se u saopštenju Nju Delhija u četvrtak, prenosi Rojters.