Evropski Vizz Air razmatra saudijsku dozvolu za rad

Evropski Vizz Air razmatra saudijsku dozvolu za rad

Evropski budžetski prevoznik Vizz Air (VIZZ.L) razmatra osnivanje avio-kompanije u Saudijskoj Arabiji kao deo sporazuma koji je ove godine potpisan sa vladom o razvoju sektora vazduhoplovstva u kraljevstvu, rekao je njegov izvršni direktor u intervjuu u četvrtak.

Viz er, koji je u maju rekao da će istražiti mogućnosti u Saudijskoj Arabiji, objavio je u četvrtak da pokreće direktne letove za Rijad, Džedu i Damam iz 11 evropskih gradova početkom sledeće godine, uključujući Rim, Milano i Beč.

„Opseg… istraživanja mogućnosti u zemlji može da ide dalje od toga da budete dolazni prevoznik i može uključivati i direktne investicije“, rekao je izvršni direktor Jozef Varadi za Rojters iz Rijada.

On je rekao da to uključuje razmatranje podnošenja zahtjeva za sertifikat avio-operatera (AOC) u Saudijskoj Arabiji kako bi se tamo osnovala avio-kompanija, ne govoreći kada bi odluka o AOC-u mogla biti doneta.

Saudijska licenca bi mogla omogućiti podružnici ili zajedničkom preduzeću da obavlja domaće usluge u kraljevstvu, koje ima oko 36 miliona stanovnika. Takođe bi mogao da obavlja međunarodne letove koji počinju u Saudijskoj Arabiji, otvarajući pristup novim tržištima.

Vizz Air, čije su glavne operacije u centralnoj i istočnoj Evropi, ima AOC u Mađarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Vizz Air Abu Dhabi, brendirano zajedničko preduzeće između avio-kompanije i suverenog fonda Abu Dabija, ima AOC Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Saudijska Arabija je liberalizovala svoju turističku industriju 2019. godine, sa ciljem da strancima značajno olakša posjetu kraljevstvu, koje je decenijama bilo relativno zatvoreno.

Potez za otvaranje zemlje deo je nastojanja njenog de fakto vladara, prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, da razvije ekonomiju u regionalno trgovinsko čvorište i smanji svoju zavisnost od nafte.

„Ova zemlja je u pokretu. Zemlja se transformiše. Veoma je ambiciozna… želimo da budemo njen deo“, rekao je Varadi.

On je takođe rekao da uprkos tome što postoji značajan komercijalni rizik u pokretanju letova, veruje da će biti velike potražnje za putovanjima iz Evrope u Saudijsku Arabiju, i iz kraljevstva u Evropu.