Holandija će Ukrajini dati 65 miliona evra za rekonstrukciju

Holandija će Ukrajini dati 65 miliona evra za rekonstrukciju

Holandija će Ukrajini dati više od 65 miliona evra pomoći za početak rekonstrukcije regiona pogođenih ruskom agresijom. Ovo je izjavila holandska ministarka spoljne trgovine i razvojne saradnje Lisje Šrajnemaher na sastanku sa novinarima u Kijevu, prenosi Ukrinform.

„Holandija će izdvojiti 65 miliona evra za pomoć i investicije u Ukrajini“, rekao je Šrajnemaher.

Paket će uključivati sufinansiranje napora holandskih kompanija za obnovu infrastrukture, kao što su mostovi, brane i bolnice, u ratom razorenim regionima Ukrajine, rekla je ona. Sredstva će se koristiti i za podršku ukrajinskom malom i srednjem biznisu.

Ministar je rekao da će Holandija obezbjediti milion evra za razvoj prioritetnih projekata rekonstrukcije u Hersonu, Odesi i Nikolajevu. Asocijacija holandskih opština je takođe spremna da pruži podršku ukrajinskim partnerima, što će pomoći privlačenju holandskih stručnjaka da pomognu u razvoju i implementaciji takvih planova.

Pored toga, holandska vlada planira da izdvoji 10 miliona evra za deminiranje i uništavanje eksplozivnih predmeta na teritorijama na kojima su se odvijala neprijateljstva.

„Deminiranje je od vitalnog značaja. Tek nakon što se eksploziv neutrališe, ljudi će moći bezbedno da se vrate svojim kućama i počnu da rade na obnavljanju domaćinstava i preduzeća“, rekao je Šrajnemaher.

Holandija će takođe obezbediti 2,5 miliona evra Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) za podršku makroekonomskim reformama, javnoj upravi i obezbeđivanju vladavine prava u Ukrajini, i 2 miliona evra Populacionom fondu Ujedinjenih nacija za pružanje psihosocijalne podrške žrtve seksualnog i rodno zasnovanog nasilja u Ukrajini.

Šrajnemaher i ministarka odbrane Holandije Kajsa Olongren borave u zajedničkoj poseti Kijevu.