Dva američka bombardera „letjeće tvrđave“ preletjela su danas nebo iznad Crne Gore

Dva američka bombardera „letjeće tvrđave“ preletjela su danas nebo iznad Crne Gore

Dva američka bombardera B-52 zvana „letjeće tvrđave“ preletjela su danas nebo iznad Crne Gore. Iz sjedišta američkih vazdušnih snaga u Evropi ranije je najavljeno da će lezilice u niskom naletu preletjeti obalni jug Balkana, odnosno pravac od Sjeverne Makedonije, preko Albanije i Crne Gore, pa do Hrvatske, prenosi Pobjeda.

– Svrha svakog preleta je demonstrirati predanost i jamstvo SAD-a NATO saveznicima i partnerima koji se nalaze u Jugoistočnoj Evropi – navodi se u saopštenju.

Američki bombarderi, inače stacionirana u bazi Fairford u Ujedinjenom Kraljevstvu, su, prema najavi, preletjeli zgradu vlade u Skoplju oko 14:30, Skenderbegov trg u Tirani oko 14:50 i više mjesta uz obalu Crne Gore, a iznad Subrovnika u Hrvatskoj su bili između 15:10 i 15:20 sati.

Bombarderi B-52 su kičma američke avijacije već duže od 60 godina. Letilice su duge gotovo 50 metara, s rasponom krila od 56,4 metra, a teške su oko 83 tone.

Jedan avion košta 85 miliona dolara, što je posljednja zvanična cijena od prije deset godina, opremeljeni su najsavremenijom elektronikom i navigacijom, broje peteročlanu posadu i mogu bez prestanka letjeti duže od 24 sata na visinama do 15.000 metara.

Avioni B-52H američkih vazfdušnih snaga, posade i oprema za podršku iz 5. bombaškog krila, vazdušne baze Minot, Sjeverna Dakota, stigli su u zonu odgovornosti Evropskog zapovjedništva SAD-a radi obuke s američkim saveznicima i partnerima 18. avgusta 2022.

Avioni će letjeti iz baze britanske avijacije (RAF) Fairford u Engleskoj.