Ljuti navijači Man Junajteda protestuju uoči utakmice Liverpula

Ljuti navijači Man Junajteda protestuju uoči utakmice Liverpula

Velika grupa navijača Mančester junajteda ljuta na uputstva kluba pod njegovim američkim vlasnicima učestvovala je u protestu uoči utakmice Premijer lige protiv Liverpula u ponedeljak.

Navijači su skandirali protiv porodice Glejzer — „Hoćemo Glejzerse“ — i držali transparente pozivajući Amerikance da prodaju Junajted dok su hodali od obližnjeg paba ka klupskom stadionu Old Traford sat vremena pre početka jednog od najvećih mečeva u engleskom fudbalu.

Činilo se da je bilo veliko prisustvo policije na Sir Matt Busbi Vai-u na ulazu u predvorje stadiona. Igrači oba tima stigli su na teren prije početka protesta.

Nezadovoljstvo je poraslo nakon lošeg starta Junajteda u sezoni, zbog čega je tim izgubio obije utakmice — 2-1 kod kuće od Brajtona i 4-0 poniženje kod Brentforda.

Meta većine gneva je porodica Glejzer, koja je kupila Junajted 2005. preuzimanjem uz pomoć zaduženja koje je naplatilo dugove klubu koji ranije nije imao. Kritičari kažu da Glejzersi, koji takođe poseduju NFL Tampa Bej Bakanirse, nisu uspeli da ulože dovoljno sopstvenog novca u tim ili objekte i da su predsedavali godinama neuspeha najvećeg engleskog tima.

Procjenjuje se da su isplate kamata, dugova i dividendi Glejzersima koštale Junajted više od milijardu funti.

„Oni uništavaju istoriju, tradiciju i kulturu našeg velikog kluba i (mi) nećemo više stajati po strani i gledati kako naš klub trune“, rekla je grupa navijača The 1958 koja je organizovala protest u ponedeljak.

Neslaganje prema vlasništvu, koje je tinjalo od preuzimanja 2005. godine, izbilo je u maju prošle godine kada je utakmica domaće lige protiv Liverpula morala da bude prekinuta nakon što je stadion — prazan zbog ograničenja pandemije — upao pre utakmice i na hiljade drugih navijača blokirano pristup na Old Trafford. U sukobima sa navijačima povređena su dva policajca.

Taj protest je podstaknut umešanošću kluba u neuspeli raspad Evropske Super lige koji je propao usred talasa osuda navijača i britanske vlade.

Glejzersi su se obavezali da će ponovo izgraditi poverenje sa navijačima Junajteda nakon tog protesta, ali je malo dokaza o tome. Džoel Glejzer, kopredsedavajući, sastao se lično sa navijačima Junajteda u junu 2021. godine i izneo svoje namjere da značajno uloži u sve aspekte kluba i ojača zastupljenost navijača u procesu donošenja odluka.

Junajted je osvojio poslednju od svojih rekordnih 20 titula prvaka Engleske 2013. godine, godine kada se menadžerski sjajni Aleks Ferguson povukao. Poslednjih godina dva najveća rivala Junajteda, Mančester siti i Liverpul, dominirala su domaćom igrom.

Junajted nije osvojio veliki trofej u pet sezona, što je njegov najgori niz od ranih 1980-ih, uprkos tome što je klub potrošio 1,5 milijardi dolara na igrače od 2013. godine.

Poslednje pojačanje Junajteda, brazilski vezista Kazemiro, stigao je na Old Traford ranije u ponedeljak uoči meča sa Liverpulom. On će navodno koštati 60 miliona dolara, a klub se trudi da dovede igrače u poslednjim danima prelaznog roka.

I ova sezona je loše počela, pod Erikom ten Hagom, petim menadžerom od Fergusona. Već postoje znaci pitanja oko taktike i selekcije holandskog selektora.

Budućnost zvezdnog napadača Kristijana Ronalda takođe je neizvesna nakon što je naterao da ode tokom vansezone jer se Junajted nije kvalifikovao za Ligu šampiona.

Ronaldo je spušten na klupu protiv Liverpula, zajedno sa kapitenom kluba Harijem Megvajerom.