Evropske akcije pale su na najniži nivo u skoro mjesec dana zbog preteće energetske krize

Evropske akcije pale su na najniži nivo u skoro mjesec dana zbog preteće energetske krize

Evropske akcije pale su u ponedeljak na najniži nivo u skoro mjesec dana, jer su zabrinutost zbog pooštravanja isporuke gasa iz Rusije, jastrebovi signali Evropske centralne banke i slabi ekonomski izgledi opterećivali umove investitora.

STOKSKS 600 (.STOKSKS) širom kontinenta pao je za 1,0% i dostigao najniži nivo od 28. jula.

Rusija će zaustaviti isporuku prirodnog gasa Evropi na tri dana krajem mjeseca, saopštio je u petak energetski gigant Gasprom (GAZP.MM), gomilajući pritisak na kontinent dok pokušava da dopuni gorivo uoči zime.

Uniper (UN01.DE), najveći nemački uvoznik ruskog gasa, oslabio je 7,7% da bi se kretao blizu rekordno niske vrijednosti, dok je njegov matični Fortum (FORTUM.HE) pao 4,4%. Njemački DAKS indeks (.GDAKSI) je oslabio 2,3% za svoju najgoru sesiju u skoro sedam sedmica.

„Energetska kriza u Evropi samo dobija loše vesti širom svijeta. Toplotni talasi su opteretili snabdevanje i čini se da bi bilo kakvi poremećaji tokom zime mogli biti razorni“, rekao je Edvard Moja, viši analitičar tržišta u OANDA-i.

Fokus je na podacima o brzom indeksu menadžera nabavke (PMI) evrozone, koji treba da se nađu u utorak, i zapisniku sa poslednjeg sastanka o politici Evropske centralne banke (ECB) u četvrtak koji će verovatno zvučati jastrebovo.

ECB mora da nastavi da povećava stope čak i ako je recesija u Nemačkoj sve verovatnija, jer će inflacija ostati neprijatno visoka do 2023. godine, rekao je predsjednik Bundesbanke Joahim Nagel za njemačke novine.

Tržišta trenutno cene u porastu od 60 baznih poena za septembar i kombinovano kretanje od 130 baznih poena za ostatak godine.

Nakon što su porasla za više od 11% od najnižih vrednosti sredinom juna, evropska tržišta su poslednjih dana oslabila jer su investitori zabrinuti zbog uticaja rastuće inflacije i pooštravanja finansijskih uslova na ekonomske izglede.

Credit Suisse (CSGN.S) je pao za 0,8% na novi rekordno nizak nivo. Švajcarski kreditor je imenovao Diksita Džošija iz Dojče banke za finansijskog direktora i unapredio šefa EMEA Frančesku Mekdona u glavnog operativnog direktora.

Francuski trgovac u supermarketima Carrefour (CARR.PA) pao je za 0,9% nakon što je rekao da će zamrznuti cene na 100 proizvoda kako bi pomogao ljudima da se izbore sa rastućom inflacijom u zemlji.

Akcije drugog svetskog bioskopskog operatera Cinevorld (CINE.L) su pale za 21,4% nakon što je potvrdio moguću podnošenje zahteva za bankrot u skladu sa Poglavljem 11 u Sjedinjenim Državama.

Nemački proizvođač sportske opreme Adidas (ADSGn.DE) pao je za 5,2% pošto je neočekivano rekao da će izvršni direktor Kasper Rorsted napustiti svoju funkciju sledeće godine.