Britanija će koristiti manje doze vakcine protiv majmunskih boginja

Britanija će koristiti manje doze vakcine protiv majmunskih boginja

Britanija prati Sjedinjene Države i Evropu kako bi maksimalno iskoristili ograničenu ponudu vakcine protiv majmunskih boginja davanjem manjih doza vakcine, saopštili su zdravstveni zvaničnici u ponedeljak.

Tri lokacije Nacionalne zdravstvene službe treba da počnu pilot testiranje takozvanog pristupa frakcijskom doziranju, koji uključuje korišćenje jedne bočice vakcine za davanje do pet odvojenih doza – umesto jedne doze – ubrizgavanjem manje količine između slojevi kože (intradermalna injekcija).

Bavarska nordijska (BAVA.CO) vakcina – nazvana Jinneos, Imvanek i Imvamune, u zavisnosti od geografije – dizajnirana je da se ubrizgava u sloj masti ispod kože, poznat kao potkožna injekcija.

Pristup je podržan studijom koja je uključivala oko 500 odraslih osoba, koja je upoređivala učinak vakcine date bilo intradermalno ili subkutano, kao dve doze date u razmaku od oko mesec dana.

Oni koji su primili intradermalnu injekciju primili su jednu petinu potkožne doze, ali su proizveli slične nivoe antitela kao oni koji su primili prvobitnu subkutanu dozu, prema studiji objavljenoj 2015.

Poslednjih nedjelja, i američki i EU regulatori podržali su pristup frakcionog doziranja kako bi se proširile oskudne zalihe.

Izvodljivost pristupa će biti procenjena u pilot klinikama u Čelsiju i Vestminsterskom NHS Trust-u, Centralnom i severozapadnom Londonu NHS fondacija Trust-u i Locala Health and Vellbeing u Velikom Mančesteru, saopštila je Agencija za zdravstvenu bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA).

Od početka maja prijavljeno je više od 40.000 potvrđenih slučajeva majmunskih boginja – uključujući nekoliko smrtnih slučajeva – u preko 80 zemalja u kojima virus nije endemičan. Do 15. avgusta bilo je skoro 3.100 potvrđenih slučajeva u Velikoj Britaniji.

Velika Britanija je naručila 150.000 doza vakcine, rekao je portparol UKHSA Rojtersu ranije ovog meseca.

Već je stiglo oko 50.000 doza, dok se ostale očekuju sledećeg mjeseca.

Zbog ograničenih zaliha vakcina, ponuda vakcinacije nakon izlaganja je sada rezervisana za one bliske kontakte koji su u najvećem riziku od teške bolesti, dodaje UKHSA u ponedeljak.