EU zahtjeva da UN objave izveštaj o oštećenju infrastrukture u Ukrajini

EU zahtjeva da UN objave izveštaj o oštećenju infrastrukture u Ukrajini

Evropska unija poslala je pismo Ujedinjenim nacijama 23. septembra zahtevajući da objave izveštaj o šteti na telekomunikacionoj infrastrukturi u Ukrajini od ruske invazije pre sedam meseci.

O tome prenosi Euractiv, kako piše „Evropska istina”.

Još u aprilu, članice Međunarodne unije za telekomunikacije UN (ITU) usvojile su rezoluciju u kojoj su se složile da podrže ratom razorenu Ukrajinu u obnavljanju njenog sektora telekomunikacija.

U tekstu je takođe odlučeno „da se izvrši procena uticaja rata u Ukrajini na programe i aktivnosti ITU u regionu i da se dostavi odgovarajući izveštaj“.

Nekoliko meseci kasnije, u julu, ITU je objavila ažuriranje na svojoj veb stranici rekavši da će njen „izveštaj o proceni“ „uskoro doći“, ali uprkos znacima da je izveštaj spreman, EU je u petak sa žaljenjem izrazila žaljenje što „još nije obezbeđeno“.

U julskom ažuriranju, ITU je naveo da „najmanje 3.700 baznih stanica mobilnih operatera na privremeno okupiranim i okupiranim teritorijama ne radi“.

Istovremeno je upozorio da se „sve veći gubitak mobilnog širokopojasnog pristupa primećuje u najmanje 1.297 naselja Ukrajine“.

Istovremeno je saopšteno ili potvrđeno da je 20 televizijskih centara u ovoj ili onoj meri uništeno, a više od 50 naselja ostalo je bez zemaljskog televizijskog i radio emitovanja zbog uništenja i nedostatka napajanja.

Istovremeno, samo u prva četiri meseca rata zabeleženo je 796 sajber napada na Ukrajinu, navodi se u izveštaju.

U pismu ITU-u, EU je navela da je rezoluciju, koja poziva na pun izveštaj o situaciji, podržalo 46 zemalja iz svih regiona, naglašavajući hitnost njenog objavljivanja.

Pismo koje su potpisali ambasadorka EU u Ženevi Lote Knudsen i Vaclav Balek, ambasador Češke Republike, koja predsedava Savetom Evropske unije, upućeno je generalnom sekretaru ITU Huolin Džaou iz Kine.

„U uslovima nastavka vojne agresije Rusije na Ukrajinu, koja je praćena ciljanim napadima na kritično važne objekte telekomunikacione infrastrukture, propustima u pružanju telekomunikacionih usluga i prekidima u radu mobilnih mreža, procena ITU-a specifičnih odštete i posebne potrebe Ukrajine u oblasti telekomunikacija je od ključnog značaja za donošenje informisanih odluka zainteresovanih delegacija u vezi sa njihovim obavezama da pruže pomoć Ukrajini“, navodi se u pismu.

„U svetlu gore navedenog, želimo da izrazimo snažan poziv da se Izveštaj o proceni i bilo koji drugi dokument u vezi sa pružanjem pomoći Ukrajini što pre objavi“, navodi se u pismu.

EU je pozvala da se izveštaj objavi pre takozvane Opunomoćene konferencije ITU, koja će početi u ponedeljak u Bukureštu i trajati do 14. oktobra.