Tajfun pogodio centralni Japan usmrtivši dvoje ljudi

Tajfun pogodio centralni Japan usmrtivši dvoje ljudi

Tajfun je u subotu pogodio centralni Japan sa jakim pljuskovima i jakim vetrovima, ubivši dvoje i ostavivši desetine hiljada domaćinstava bez struje, javila je novinska agencija Kjodo.

Grad Šizuoka, jugozapadno od glavnog grada Tokija, posebno je pogođen, gde je palo rekordnih 417 mm (16,42 inča) padavina otkako je kiša počela u četvrtak, saopštila je Japanska meteorološka agencija (JMA).

Vetar u centru tajfuna Talas duvao je brzinom od oko 65 km/h (40 mph), sa najvećim udarima od oko 90 km/h (56 mph), navodi se u saopštenju.

Muškarac u 40-im godinama poginuo je u klizištu, a 29-godišnji muškarac pronađen je mrtav nakon što je njegov automobil upao u rezervoar, izvestio je Kjodo.

Takođe je isključena struja za oko 120.000 domaćinstava, saopštio je dobavljač Chubu Electric Pover Grid Co, dodajući da je klizište srušilo dva strujna stuba.

„Očekujemo da će možda potrajati neko vreme da se ponovo uspostavi struja zbog klizišta, između ostalih faktora“, navela je kompanija na svom Tviter nalogu.

Central JR (9022.T) je ponovo pokrenuo neke od svojih usluga brzih vozova, koje su bile obustavljene od petka uveče zbog kiše.

Iako je JMA u subotu ujutro smanjila tajfun na ekstratropski ciklon, prognozirala je dalju običnu kišu u Šizuoki i pozvala na oprez zbog klizišta i poplava.

Grad Jokohama, oko 30 km južno od Tokija, takođe je u subotu oko podne izdao upozorenje za evakuaciju za oko 3.000 stanovnika.

Tajfun Nanmadol, jedna od najvećih oluja koja je pogodila Japan poslednjih godina, ubila je najmanje dve osobe i donela žestoke vetrove i rekordne padavine na zapad zemlje u ponedeljak.