Đukanović raspustio parlament prije izbora

Đukanović raspustio parlament prije izbora

Predsjednik Crne Gore, koji se kandiduje za reizbor ovog vikenda, raspustio je u četvrtak parlament, otvarajući put za vanredne parlamentarne izbore u bliskoj budućnosti.

Predsjednik Milo Đukanović izdao je ukaz o raspuštanju parlamenta tri mjeseca nakon što je crnogorska vlada pala u glasanju o nepovjerenju i nakon što poslanici nisu uspjeli da izaberu novu.

Očekuje se da će Đukanović u petak odrediti datum za vanredne izbore.

U Crnoj Gori se u nedelju održavaju predsjednički izbori. Analitičari predviđaju da glasanje neće doneti jasnog pobednika i da će se prozapadni aktuelni predsednik suočiti sa jednim od nekoliko protivnika u drugom krugu dve nedelje kasnije.

Njegovi protivnici su kandidati iz nekoliko partija u prosrpskom savezu.

Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista doveli su Crnu Goru do nezavisnosti od Srbije 2006. i u NATO 2017. Ali, suočena sa optužbama za korupciju, stranka je izgubila na parlamentarnim izborima 2020. od saveza stranaka koje traže bliže odnose sa Srbijom i Rusijom.

Vladajuća koalicija je od tada bila u rasulu, stvarajući politički zastoj koji je zaustavio nastojanja Crne Gore za pridruživanje Evropskoj uniji.