Korejski auto gigant Hiundai istražuje rad djece u svom lancu snabdevanja u SAD

Korejski auto gigant Hiundai istražuje rad djece u svom lancu snabdevanja u SAD

Hiundai Motor Co (005380.KS), najveći korejski proizvođač automobila, istražuje kršenje dečijeg rada u svom lancu snabdevanja u SAD i planira da „prekine veze“ sa dobavljačima Hiundai-a u Alabami za koje je utvrđeno da su se oslanjali na maloljetne radnike , rekao je Rojtersu u četvrtak glavni operativni direktor kompanije Hose Munjoz.

Istraživački izvještaj Rojtersa u julu dokumentovao je decu, uključujući 12-godišnjaka, koji rade u fabrici za štancanje metala koju kontroliše Hiundai u ruralnom Luvernu, Alabama, pod nazivom SMART Alabama, LLC.

Nakon izvještaja Rojtersa, Ministarstvo rada Alabame, u koordinaciji sa saveznim agencijama, počelo je da istražuje SMART Alabama. Vlasti su potom pokrenule istragu o dječijem radu u još jednoj od Hjundaijevih regionalnih fabrika dobavljača, SL Alabami u korejskom vlasništvu, pronađujući djecu od 13 godina.

U intervjuu pre Rojtersovog događaja u Detroitu u četvrtak, Munjoz je rekao da Hiundai namerava da „prekine odnose“ sa dvije fabrike dobavljača iz Alabame pod nadzorom zbog angažovanja maloljetne radne snage „što je prije moguće“.

Pored toga, Munjoz je rekao Rojtersu da je naredio širu istragu cijelokupne Hjundaijeve mreže američkih dobavljača auto delova zbog potencijalnih kršenja zakona o radu i „kako bi se osiguralo poštovanje“.

Munozovi komentari predstavljaju najosnovnije javno priznanje korejskog automobilskog giganta do sada da je možda došlo do kršenja dečijeg rada u njegovom lancu snabdevanja u SAD, mreži od desetina fabrika auto-delova koji su uglavnom u korejskom vlasništvu koji snabdevaju Hiundaijevu masivnu fabriku za sklapanje vozila u Montgomeriju, Alabama .

Prema podacima kompanije, Hiundai-jeva vodeća američka fabrika za sklapanje u Montgomeriju, vredna 1,8 milijardi dolara, proizvela je skoro polovinu od 738.000 vozila koje je proizvođač automobila prodao u Sjedinjenim Državama prošle godine.

Izvršna vlast je takođe obećala da će Hiundai nastojati da prestane da se oslanja na treće strane dobavljače radne snage u svojim operacijama na jugu SAD.

Kako je preneo Rojters, deca migranti iz Gvatemale koja rade u SMART Alabama, LLC i SL Alabama su angažovana od strane firmi za regrutovanje ili zapošljavanje osoblja u regionu. U izjavi Rojtersu ove nedelje, Hiundai je rekao da je već prestao da se oslanja na najmanje jednu firmu za regrutovanje radne snage koja je zapošljavala za SMART.

Munjoz je rekao Rojtersu: „Hiundai se zalaže da prestane da koristi treće strane dobavljače radne snage i direktno nadgleda zapošljavanje.

Munjoz nije ponudio više detalja o tome koliko će dugo trajati Hiundai-jeva istraga njegovog lanca snabdevanja u SAD, kada bi Hiundai ili bilo koja partnerska fabrika mogla da prekine svoju zavisnost od nezavisnih firmi za zapošljavanje radnika, ili kada bi Hiundai mogao da prekine komercijalne odnose sa dva postojeća dobavljača iz Alabame koja su istražena za kršenje dečijeg rada od strane američkih vlasti.

Munjozovi komentari dolaze istog dana kada je grupa investitora koja radi sa sindikalnim penzionim fondovima poslala pismo Hjundaiju, pozivajući ga da odgovori na izveštaje o dječijem radu kod američkih dobavljača delova, i upozoravajući na potencijalnu štetu po reputaciju korejskog proizvođača automobila.

U pismu se navodi da je korišćenje dječijeg rada prekršilo međunarodne standarde kojima se Hiundai obavezao u svojoj Povelji o ljudskim pravima i sopstvenom kodeksu ponašanja za dobavljače.