Leteći automobil kalifornijskog startapa Alef privlači ranog Teslinog investitora

Leteći automobil kalifornijskog startapa Alef privlači ranog Teslinog investitora

Koncept letećeg automobila nije nov – pronalazači su decenijama pokušavali da dodaju krila motornim vozilima na točkovima, sa samo ograničenim uspjehom.

Džim Duhovni, osnivač kompanije Alef Aeronautics, nada se da će promeniti tu jednačinu. Njegova firma sa sedištem u Kaliforniji osmislila je novi pristup kretanju zemaljskih vozila u nebo i privukla je najmanje jednog istaknutog rizičnog kapitaliste.

Alefov model A, koji tek izlazi iz sedmogodišnjeg perioda trudnoće, manje liči na leteće automobile u starim filmovima, a više na leteći taksi Brusa Vilisa u filmu „Peti element“ iz 1997.

Neobičan izgled – koji ima tijelo koje se okreće na bok i postaje krilo nakon poletanja – samo je jedan aspekt koji je privukao Tima Drapera, ranog investitora u Tesla Inc (TSLA.O) Elona Maska i SpaceKs čiji Draper Associates Fund V je podržao Alefa sa 3 miliona dolara početnog novca.

Nakon što je Draper napravio skromnu početnu investiciju, „uložio sam više (novca) kada sam video da su napravili mali prototip drona koji je uradio tačno ono što su mi rekli da će raditi“, rekao je u mejlu. „Dizajn je izvanredan. Strane automobila postaju krila kada avion ide horizontalno.“

Sa sjedištem u Santa Klari, u srcu Silicijumske doline, Alef je dizajnirao model A – električni automobil koji je naglo, ali relativno konvencionalnog izgleda – sa mogućnošću vertikalnog poletanja i sletanja. I naravno, da leti.

Duhovni, koji je Alefov izvršni direktor, nikada do sada nije napravio automobil. On je kompjuterski naučnik, dizajner softvera, ljubitelj naučne fantastike i serijski preduzetnik koji je nekada vodio sajt za igre na mreži pod nazivom Intelektualni kazino.

U jednom intervjuu, on je rekao da je ručno napravljeni Model A dizajniran da se prodaje za 300.000 dolara, a proizvodnja i početne isporuke planirane su za 2025. Ta cena je, inače, ista početna cena koja je planirana za vodeći model električnih vozila Cadillac brenda , Celestik, koji bi trebalo da počne da stiže kupcima početkom 2024. godine, prema kompaniji Cadillac General Motors Co (GM.N).

Jedna karakteristika koja izdvaja model A od ranijih verzija letećih automobila je kako leti. Kada se podigne sa zemlje, kokpit se okreće i telo od ugljeničnih vlakana se prevrće na bok, a zatim se kreće napred, pokretano nizom propelera. Većina drugih nedavnih pokušaja konkurenata podseća na džinovske bespilotne letelice – i nisu u stanju da putuju točkovima po zemlji.

„Ceo auto je krilo“, rekao je Duhovni.

Alef procijenjuje domet vožnje od 200 milja (322 km) i domet leta od 100 milja.

Duhovni ima još veći trik u rukavu za 2030: predloženi model Z limuzina, sa dometom leta od 200 milja i dometom vožnje od 400 milja – i predviđenom cenom od 35.000 dolara.

„Ovo nije komplikovanije od Toiote Corolle“, rekao je on. „Naš cilj je da budemo sigurni da ima istu cijenu.”