Poljski ministar želi „razornu“ odmazdu Rusiji

Poljski ministar želi „razornu“ odmazdu Rusiji

Odgovor NATO-a na bilo kakvu upotrebu taktičkog nuklearnog oružja od strane Rusije u Ukrajini mora da bude „razarajući“, ali da koristi samo konvencionalno oružje, pošto pretnja Moskve nije usmerena na blok, rekao je poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau.

„Prema našim saznanjima, Putin preti da će upotrebiti taktičko nuklearno oružje na tlu Ukrajine, a ne da napadne NATO, što znači da NATO treba da odgovori na konvencionalan način“, rekao je Rau tokom svog nastupa u sredu u emisiji NBC News Meet the Press.

„Ali odgovor bi trebao biti poražavajući. I pretpostavljam da je to jasna poruka koju NATO alijansa upravo sada šalje Rusiji“, istakao je ministar.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je u nedelju da bi „posledice bile užasne“ za Rusiju ako upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, dodajući da je ova poruka ruskom rukovodstvu već preneta javno i privatno.

Upozorenje je usledilo nakon obraćanja Vladimira Putina pre nedelju dana, u kojem je najavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji i kritikovao „neke visoke zvaničnike u državama NATO-a“ zbog sugestiranja da je razmeštanje nuklearnog oružja protiv Rusije opravdano.

Predsednik je jasno stavio do znanja da takav potez neće ostati bez odgovora Rusije, podsetivši da ona ima sopstveni arsenal destruktivnog oružja, od kojih neka prevazilaze svoje zapadne kolege. „Ako je ugrožen teritorijalni integritet naše nacije, sigurno ćemo upotrebiti sva sredstva koja imamo da odbranimo Rusiju i naš narod. To nije blef“, rekao je Putin.

Tokom protekle nedelje, SAD i saveznici povećali su prikupljanje obaveštajnih podataka i nadzor zbog zabrinutosti da bi znaci da Rusija odluči da rasporedi nuklearne bombe mogli „doći prekasno“, izvestio je u utorak Politiko.

Prema američkim zvaničnicima, koji su razgovarali sa izlazom, pojačano je praćenje vazdušnog, svemirskog i sajber prostora ruskih jedinica u Ukrajini koje bi potencijalno mogle da dobiju nuklearno naređenje od Kremlja, a posebna pažnja je posvećena i zapadnoj ruskoj eksklavi Kalinjingrad.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov ponovio je prošle nedelje da „ne pretimo nikome nuklearnim oružjem“. On je novinare uputio na rusku vojnu doktrinu, koja kaže da se nuklearno oružje može koristiti samo ako je takvo oružje ili drugo oružje za masovno uništenje ciljano na zemlju ili je suočena sa egzistencijalnom pretnjom od konvencionalnog naoružanja.