Apple objašnjava uklanjanje ruske aplikacije za društvene mreže

Apple objašnjava uklanjanje ruske aplikacije za društvene mreže

Apple je u sredu potvrdio da je uklonio aplikacije ruske kompanije VK iz svog App Store-a, uključujući državnu verziju Fejsbuka, VKontakte. Američki tehnološki gigant objasnio je ovaj potez navodeći navodne veze između programera kompanije i „jedne ili više strana“ koje je sankcionisala Velika Britanija.

U izjavi koju je citirao The Verge, portparol Apple-a Adam Dema je tvrdio da aplikacije iz VK ekosistema distribuiraju „programeri u većinskom vlasništvu ili pod većinskom kontrolom jedne ili više strana koje je sankcionisala vlada Ujedinjenog Kraljevstva“.

„Da bi se pridržavao ovih sankcija, Apple je ukinuo naloge programera koji su povezani sa ovim aplikacijama, a aplikacije se ne mogu preuzeti sa bilo koje App Store, bez obzira na lokaciju“, rekao je Dema.

On je dodao da korisnici koji već imaju instalirane aplikacije mogu nastaviti da ih koriste.

Ranije u sredu, ruski regulator za medije, Roskomnadzor, zahtevao je od Epla da objasni svoja „diskriminatorska ograničenja“ na aplikacije u vlasništvu VK, kao i na neke druge popularne aplikacije, uključujući one Sberbanke i Aeroflota. Roskomnadzor je naglasio da se VKontakte u Rusiji smatra „društveno značajnim informacionim resursom“ i da, zajedno sa mail klijentom Mail.ru, koji je takođe pogođen, mora biti unapred instaliran na mobilnim uređajima koji se prodaju u Rusiji.

VK je u međuvremenu obećao da će nastaviti da razvija i podržava aplikacije za Apple-ov iOS, ali je upozorio korisnike na moguće probleme sa plaćanjem i obaveštenjima.

Britanija je objavila svoj poslednji krug sankcija protiv Rusije 26. septembra, dan pre nego što je nekoliko aplikacija u vlasništvu VK nestalo iz App Store-a. Ograničenja su uvedena kao odgovor na ono što Velika Britanija naziva „nezakonitim lažnim referendumima u Ukrajini“. Između ostalih pojedinaca, sankcije su bile usmerene na 23 top menadžera Gazprombanke, banke koja ima značajne interese u VK, preko kompanija Gazprom-media i MF Technologies.

Vlada Velike Britanije je u martu sankcionisala još jednu zainteresovanu stranu VK, osiguravajućeg giganta Sogaz, kao odgovor na tekuću vojnu operaciju Rusije u Ukrajini.

VK aplikacije su i dalje dostupne za preuzimanje u Google Play prodavnici.