FIFA SP Katar: Danska u crnini

FIFA SP Katar: Danska u crnini

ŽENEVA – Danska će na Svetskom prvenstvu nositi timske dresove u znak protesta zbog ugroženih ljudskih prava u zemlji domaćinu Kataru, a u sredu je predstavljena crna opcija u čast radnika migranata koji su poginuli tokom građevinskih radova za turnir, prenosi Asošijejted pres.

„Boja žalosti“, rekao je proizvođač kompleta Hummel u objavi na Instagramu objavljujući crni dizajn trećeg izbora.

„Iako podržavamo dansku reprezentaciju do kraja, ovo ne treba mešati sa podrškom za turnir koji je koštao hiljade ljudi života“, saopštila je kompanija.

Izgleda da dizajn ispunjava obećanje Danske fudbalske federacije prošlog novembra da će nositi odeću sa „kritičnim porukama“ na turniru u Kataru.

Iako pravila FIFA Svetskog prvenstva zabranjuju političke izjave o timskim uniformama, izgleda da tri dizajna majica Danske u potpuno crvenoj, potpuno beloj i potpuno crnoj boji nisu u skladu sa rečima ili simbolima koji su eksplicitna izjava. Značka nacionalnog tima, Hummel logo i ukrasni beli ševroni — poznata karakteristika dresa Danske od 1980-ih — izbledeli su u istu boju kao i majica.

„Ne želimo da budemo vidljivi tokom (turnira),“ rekao je Humel. „Navijamo za dansku reprezentaciju do kraja, ali to nije isto što i navijanje za Katar kao naciju domaćina.

Danska, 10. svetska reprezentacija koja je prošle godine stigla do polufinala Evropskog prvenstva, bila je jedna od 32 ekipe Svetskog prvenstva koje će najverovatnije zauzeti čvrst stav protiv Katara.

Danska federacija se takođe pridružila evropskoj kampanji koja je pokrenuta prošle nedelje za kapitene da nose raznobojne trake „One Love“ u obliku srca na utakmicama Svetskog prvenstva.

Emirat bogat gasom bio je žestoko kritikovan u protekloj deceniji zbog tretmana radnika migranata uglavnom iz južne Azije koji su potrebni za izgradnju stadiona, metro linija, puteva i hotela vrednih desetine milijardi dolara.

Danski zvaničnici preuzeli su vodeću ulogu u grupi evropskih fudbalskih saveza koji su posetili Katar kako bi pratili napredak obećanih reformi zakona o radu.

Danska je izvučena u grupu Svetskog kupa sa braniocem titule Francuskom, koja obično nosi tamnoplavu majicu, Australijom, čija je boja prvog izbora zlatna, i Tunisom, koji nosi belu.

Raspored utakmica FIFA za ovaj turnir navodi Dansku kao domaći tim sa prvim izborom boje samo za prvu utakmicu 22. novembra protiv Tunisa.