Češka podržava ideju da EU obustavi izdavanje viza Rusima

Češka podržava ideju da EU obustavi izdavanje viza Rusima

Odbor Senata za spoljnu politiku, odbranu i bezbednost i Spoljnopolitički odbor Parlamenta Češke podržali su ideju o obustavljanju izdavanja viza država članica EU svim državljanima Rusije. O ovoj temi će razgovarati ministri EU na sastanku u Pragu krajem avgusta.

Posle ruske invazije na Ukrajinu, Češka je potpuno prestala da izdaje kratkoročne vize Rusima, izuzev humanitarnih.

Brojne druge zemlje EU takođe su suspendovale izdavanje viza Rusima.

Ministar spoljnih poslova Jan Lipavski rekao je da se Češka, koja predsedava ovom polugodištu Savjetom Evropske unije, zalaže za zaustavljanje izdavanja viza Rusima od strane zemalja EU.

Pavel Fišer, šef spoljne politike, odbrane i bezbjednosti, govorio je za vizna ograničenja za Ruse.

„Zahtjev za vizu i dobijanje mogućnosti da putuju u zemlje Šengenskog sporazuma je privilegija za građane Rusije – zemlje koja se bavi vojnom agresijom i nuklearnim terorizmom u Zaporoškoj elektrani“, rekao je on. „Sramota je koliko novca Rusi, čija imovina možda ima kriminalno poreklo, troše za luksuznu robu u Berlinu i Parizu.

Prema rečima zvaničnika, on takođe smatra „sramnim“ to što neke zemlje EU i dalje nude velikim investitorima iz Rusije da dobiju državljanstvo ili pravo boravka.

„Ovo mora da prestane! Inače, stanovanje u koje su uložili u Češkoj mora da bude temeljno oporezovano“, dodao je Fišer.

Istovremeno, smatra da Rusi kojima je potrebna pomoć mogu da podnesu zahtjev za azil ili međunarodnu zaštitu u Češkoj.

U međuvremenu, njemački kancelar Olaf Šolc protivi se uvođenju viznih sankcija, smatrajući da protivnicima režima Kremlja treba ponuditi mogućnost da napuste Rusiju. Isti stav imaju Grčka i Kipar.