NASCAR ulazi u Vatkins Glen sa mijestima u plej-ofu

NASCAR ulazi u Vatkins Glen sa mijestima u plej-ofu

Preostale su dvije trke u regularnoj sezoni NASCAR-a, a Kris Bušer ima samo jedan put da se plasira u plej-of – pobjedu.

Njegova sledeća šansa dolazi u nedjelju na Vatkins Glen International, stazi velike brzine na kojoj jedna mala greška u 90 krugova oko staze od 2,45 milje može pokvariti dan.

„Mislim da će to biti teška trka za pobjedu“, rekao je Buešer, koji je završio drugi poslije Danijela Suareza na stazi u Sonomi u junu. „Osećam se zaista snažno u vezi sa našim prilikama, našim šansama. Znam šta smo bili u stanju da uradimo kao organizacija i šta sam mogao da uradim za volanom na nekim od ovih drugih kurseva na putu.”

Prošle nedjelje u Ričmondu, Buešer je dao još jednu indikaciju da RFK Racing pravi korake sa automobilom sledeće generacije. On je 17. Ford odvezao do zadnjeg branika lidera Kevina Harvicka u završnim krugovima pre nego što je izgubio na trećem mestu kada je Harvick ostvario svoju drugu uzastopnu pobedu.

„Moramo da se sjetimo da je to veliki napredak za nas“, rekao je Buešer, čija je jedina pobjeda u Kupu u 245 startova došla u vremenskoj trci u Pokonu pre šest godina.

Votkins Glen i finale regularne sezone na Daitona International Speedvai-u 27. avgusta su takođe poslednja šansa za Rajana Blejnija i Martina Trueksa mlađeg da se plasiraju u plej-of sa 16 vozača.

Oni nisu među 15 koji su pobjedili ove sezone i zauzimaju drugo i četvrto mijesto po bodovima, razdvojeni sa samo 26. To ostavlja malo prostora za grešku ako nijedan ne može da dođe do pobjedničke staze i nema prodora nekog od drugih vozača bez pobjede.

„Osećam se čudno“, rekao je Trueks, koji ima četiri pobjede u karijeri, uključujući i Votkins Glen 2017. na putu do šampionata Kupa. „Osećam se kao da smo propustili neke prilike tokom cijele godine i bilo je frustrirajuće, iskreno. Ali još uvek nismo izašli iz toga. Imamo dva udarca. Naporno radimo i pokušavamo da se dovedemo u poziciju da imamo šansu za pobjedu.”

Blejni, koji je ove nedelje potpisao dugoročni ugovor sa timom Penske, ulazi u plej-of svake sezone od 2017. i ima par najboljih 10 mijesta u pet startova karijere u Glenu.

„Ne možete se opterećivati zbog toga. Ili će se desiti ili se neće desiti, bez obzira da li idete u plej-of ili ne“, rekao je Blejni u subotu pre treninga, dodajući: „Samo morate da imate otvoren um da se sve može desiti i samo morate da date sve od sebe .”

Votkins Glen je postao popularan pre deceniju sa tri ravna udaranja u blatobrane, uključujući trio Kajla Buša, Breda Keselovkija i Markosa Ambrouza. Ako u nedjeljnoj trci dođe do kasnog opreza, pazite.

„Na kraju ovih puteva, i to su divlje karte“, rekao je Buš. „Ne znam da možemo da dobijemo pet širine na prednjoj deonici u Votkins Glenu, ali gledajte nas. Pokušaćemo da vidimo šta će se desiti.”

STREAKING HARVICK

Harvik je prekinuo niz od 65 trka bez pobjede u Mičigenu pre dvije nedjelje, a prošle nedjelje je napravio dvije uzastopne. Tri u nizu obećavaju da će biti „veoma teška“, rekao je, iako je Harvik pobjedio u Votkins Glenu 2006.

STRANI FAKTOR

Bivši šampion Formule 1 Kimi Raikonen iz Finske izlazi iz penzije da bi debitovao u Kupu za TrackHouse Racing Džastina Marksa. On je među kontingentom međunarodnih vozača koji su ušli u Vatkins Glen koji bi mogli da podignu nivo stresa.

Na terenu su i asovi sportskih automobila Majk Rokenfeler iz Nemačke i Englez Kajl Tili, šampion NASCAR Evro serije Loris Hezemans iz Holandije i bivši vozač F1 Daniil Kvjat iz Rusije.

Raikonen je radio sa Suarezom na pripremama za trku.

„To je novo iskustvo. Ne znam kako će to ići“, rekao je Raikonen u subotu.

PARČIĆI

FanDuel Sportska kladionica stavlja dvostrukog pobjednika Votkins Glena Čejsa Eliota kao favorita. On može da osvoji titulu u regularnoj sezoni osvajanjem samo četiri boda. Timski kolega iz Hendrika Motorsporta Kajl Larson pobedio je prošle sezone na The Glenu. … Chevrolet ide na svoju 11. uzastopnu pobedu na putu u seriji Kup. … Vozač Kuće slavnih Rusti Vallace je veliki maršal. … Nijedna kup trka u Votkins Glenu nije dobijena sa početne pozicije van prvih 20. Najdublji u polju za pobjednika bio je Stiv Park 2000. sa 18. mijesta.