Borbe besne u istočnoj Ukrajini, Evropa pristaje na dodatnu vojnu pomoć Ukrajini

Borbe besne u istočnoj Ukrajini, Evropa pristaje na dodatnu vojnu pomoć Ukrajini

Ruske snage gađale su mete u istočnoj i južnoj Ukrajini raketama, bespilotnim letelicama i artiljerijom, saopštio je u ponedeljak generalštab Ukrajine, dok su milioni ljudi ostali bez struje na temperaturama ispod nule nakon daljih udara na ključnu infrastrukturu.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije složili su se da ulože još 2 milijarde evra (2,1 milijardu dolara) u fond koji je korišćen za plaćanje vojne podrške Ukrajini, nakon što je u velikoj meri iscrpljen tokom skoro 10 meseci rata.

Ministri EU bi takođe trebalo da razgovaraju o devetom paketu sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, dok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trebalo da se obrati onlajn skupu lidera Grupe sedam (G7) o ratu.

Nema mirovnih pregovora i ne nazire se kraj najsmrtonosnijem sukobu u Evropi od Drugog svetskog rata, koji Moskva opisuje kao „specijalnu vojnu operaciju“, a Ukrajina i njeni saveznici nazivaju ničim izazvanim aktom agresije.

Rusija još ne vidi „konstruktivan“ pristup Sjedinjenih Država u vezi sa sukobom u Ukrajini, izjavio je u ponedeljak zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin, a prenosi agencija RIA.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je Zelenskom u nedelju da Vašington daje prioritet naporima za jačanje vazdušne odbrane Ukrajine, saopštila je Bela kuća. Zelenski je rekao da se zahvalio Bajdenu na pozivu za „neviđenu odbrambenu i finansijsku“ pomoć koju su pružile Sjedinjene Države.

Upitan o bezbednosnim garancijama koje Moskva traži od NATO-a, poljski predsednik Andžej Duda rekao je da alijansa može da garantuje da neće tretirati Rusiju na isti način na koji Rusija tretira Ukrajinu.

Ukrajinska crnomorska luka Odesa u ponedeljak je nastavila sa radom obustavljenim nakon što je Rusija u subotu upotrebila bespilotne letelice iranske proizvodnje da pogodi dva energetska objekta. Struja se polako vraća za oko 1,5 miliona ljudi, ali situacija je i dalje teška, rekao je u ponedeljak nacionalni operater mreže Ukrenergo.

Zelenski je rekao da su druge oblasti koje imaju „veoma teške“ uslove sa napajanjem uključuju glavni grad Kijev i Kijevsku oblast i četiri regiona u zapadnoj Ukrajini i Dnjepropetrovsku oblast u centru zemlje.

Administracija Kijevske oblasti saopštila je da 14 naselja još uvek nema struju, a da je još 37 delimično bez struje.

Nije bilo izveštaja o novim štrajkovima ili nestancima struje tokom noći u ponedeljak.

Šef humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija Martin Grifits doputovao je u ponedeljak u Ukrajinu da vidi „uticaj humanitarnog odgovora i novih izazova koji su nastali kako se infrastrukturna šteta povećava usred niskih zimskih temperatura“, saopštila je njegova kancelarija.

U svom dnevnom ažuriranju o vojnoj situaciji, ukrajinski Generalštab je rekao da su njegove snage odbile ruske napade na četiri naselja u istočnom regionu Donjecka i na osam naselja u susednoj oblasti Luganska.

Regioni su dva od četiri u istočnoj i južnoj Ukrajini za koje Moskva tvrdi da ih je pripojila nakon „referenduma“ koje je Kijev označio kao nezakonit.

Ukrajina je saopštila da ruske snage trpe ogromne gubitke na istočnom frontu u brutalnim borbama koje takođe uzimaju danak od njenih sopstvenih trupa.

„Ima dana kada ima mnogo teško ranjenih: četiri ili pet amputacija odjednom“, rekao je za Rojters Aleksij, 35-godišnji vojni lekar koji je odbio da kaže svoje puno ime, u vojnoj bolnici u istočnoj Ukrajini.

Najmanje dve osobe su poginule, a pet je ranjeno u ponedeljak u Hersonu nakon, kako je regionalni guverner Jaroslav Januševič rekao, „masovno granatiranje“ ruskih snaga na grad na jugu koji su ukrajinske snage oslobodile prošlog meseca.

Mnogi članovi ruske privatne Vagnerove vojne grupe ubijeni su kada je Ukrajina gađala hotel u gradu Kadiivka u Lugansku gde su bili smešteni, izjavio je u nedelju prognani guverner regiona koji je okupirao Rusiju, Sergej Gajdaj.

Ukrajinske snage su takođe pogodile rekreativni centar koji koriste ruske trupe u Melitopolju na jugoistoku, rekao je gradonačelnik grada u egzilu Ivan Fedorov.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri najnovije račune na bojnom polju.

Na diplomatskom frontu, nemački kancelar Olaf Šolc trebalo je da održi konferenciju za novinare u 16:30 GMT nakon što se Zelenski obratio liderima G7 o situaciji u Ukrajini.

„Stalno radimo sa partnerima“, rekao je Zelenski u nedelju posle razgovora sa Bajdenom, Francuskom Emanuelom Makronom i Turskom Tajipom Erdoganom, dodajući da očekuje neke „važne rezultate“ od predstojećih međunarodnih razgovora o Ukrajini.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je za „60 minuta“ CBS-a da će podrška Vašingtona ukrajinskoj vojsci i ekonomiji – više od 50 milijardi dolara – trajati „koliko god bude potrebno“ i ponovila da je okončanje rata najbolja stvar koju Sjedinjene Države mogu učiniti za globalnu ekonomiju.

Poljski Duda rekao je da bi Poljska i Nemačka trebalo da pritisnu EU za veću finansijsku pomoć kako bi pomogle očekivanom porastu broja ukrajinskih izbeglica ove zime. Poljska je od početka rata ugostila milione ukrajinskih izbeglica.

Ranije je Zelenski rekao da su se njegovi razgovori u nedelju sa turskim Erdoganom fokusirali na očuvanje ukrajinskog izvoza žitarica.

Turska, koja je delovala kao posrednik u mirovnim pregovorima u prvim mesecima rata, takođe je radila zajedno sa Ujedinjenim nacijama na dogovoru o žitu, koji je otvorio ukrajinske luke za izvoz u julu nakon šestomesečne de fakto ruske blokade.

Erdoganova kancelarija saopštila je da je turski lider u nedelju takođe razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i pozvao na brzi prekid sukoba.

Putin je prošle nedjelje rekao da će skoro potpuni gubitak poverenja Moskve u Zapad otežati postizanje konačnog rešenja oko Ukrajine i upozorio je na dugotrajan rat.