Francuska favoriti, ali Maroko očekuje još jedan nokaut udarac

Francuska favoriti, ali Maroko očekuje još jedan nokaut udarac

Nakon što je Belgiju, Portugal i Španiju stavio na kolena u Kataru, Maroko želi da baci još jednu fudbalsku supersilu na kolena kada se u sredu u meču sa Francuskom u polufinalu Svjetskog prvenstva sastane sa politički i društveni prizvuk.

Maroko, prva afrička ekipa koja je stigla do četiri poslednja mesta na Svetskom prvenstvu, imaće zapanjujuće podršku na stadionu Al Bajt i biće im potrebna svaka čast da pobede branioca titule i nastave svoj bajkoviti put.

Meč protiv bivše kolonijalne sile Francuske će dobiti dodatnu prednost. Podvizi Maroka u Kataru pružile su izlaz za marginalizovane migrantske zajednice u Francuskoj, koje su izašle na ulice slaveći svoje pobede.

Severnoafrikanci su bili na talasu podrške tokom celog turnira, publika je podsticala igrače da nastave dalje dok su praznili rezervoare u svakoj utakmici.

Nakon što je završio na vrhu grupe koja je takođe uključivala Hrvatsku, Belgiju i Kanadu, Maroko je potom izbacio mamljene Špance i Portugalce da bi se plasirao u polufinale.

Ali da li imaju dovoljno da naprave još veći uznemirenje ostaje da se vidi.

Po njihovom sopstvenom priznanju, postoji ogroman jaz u kvalitetu između dve strane.

Očekuje se da će Francuska napasti, Maroko se odupreti.

Odbrana Maroka je praktično bila vodootporna, primivši samo jednom – autogol protiv Kanade – u dosadašnjih pet mečeva.

„Sada postajemo tim koji svi vole na ovom Svetskom prvenstvu jer pokazujemo da čak i ako nemate toliko talenta i novca, možete uspeti“, rekao je trener Valid Regragui.

„Učinili smo naš narod i naš kontinent tako srećnim i ponosnim. Kada gledate Rokija, želite da navijate za Rokija Balbou i mislim da smo mi Roki ovog Svetskog prvenstva. Mislim da je sada svet sa Marokom.”

FITNESS

Što se tiče kondicije, verovatno će ponovo ostati bez ključnog defanzivca Naiefa Aguerda (koljena tetiva) i znojiće se na statusu kormila Romain Saissa, drugog centralnog beka prvog izbora.

Odbrana Maroka je spremna za najteži ispit, protiv najboljeg strelca turnira Kilijana Mbapea (pet golova) i Olivijea Žirua (četiri) plus Antoana Grizmana, koji je bio u odličnoj formi u njihovoj četvrtfinalnoj pobedi nad Engleskom.

Intrigantna bitka se takođe nazire između saigrača iz Pari Sen Žermena Mbapea i bliskog prijatelja Ašrafa Hakimija. Engleska je držala Mbappea relativno tiho, ali je često morala da ga duplira sa leve strane.

Mogućnost Maroka da koristi svoj desni bok za kontranapade, kroz kombinaciju Hakimija i Hakima Zijeha, biće ograničena ako budu zauzeti pokušavajući da zaustave Mbappea.

„Na ovom nivou se uvek svodi na nekoliko detalja“, rekao je selektor Francuske Didije Dešan. „Kvalitet nije dovoljan, ali u ovom sastavu ima i mentalne snage, i malo iskustva.

Kao što je Deschamps prepoznao, kondicija, tehnika i taktika će, kao i uvek, biti samo deo priče. Maroko će morati da ide veoma duboko da bi izbegao „sleđivanje“. Pošto su probili novi teren za Afriku i sebe, oni znaju da im je već zagarantovana dobrodošlica heroja kada se vrate kući, bez obzira na ishod u sredu.

Francuska će, nasuprot tome, smatrati da je nešto poput katastrofe ako ne uspeju da odnesu očekivanu pobedu koja će ih održati na putu da postanu prva zemlja koja je uspešno odbranila Svetsko prvenstvo od Brazila prije 60 godina.