Musk nudi da prekine pravnu borbu, plati 44 milijarde dolara za kupovinu Tvitera

Musk nudi da prekine pravnu borbu, plati 44 milijarde dolara za kupovinu Tvitera

Elon Musk napušta svoju pravnu bitku da odustane od kupovine Tvitera nudeći da prođe sa svojom prvobitnom ponudom od 44 milijarde dolara za platformu društvenih medija.

Merkularni izvršni direktor Tesle dao je ponudu u pismu Tviteru, otkrio je Mask u podnesku u utorak američkoj Komisiji za hartije od vrednosti.

Ponuda dolazi samo dve nedelje pre nego što Tviterova tužba kojom se želi da primora Maska da sprovede dogovor ode na suđenje pred Sudom u Delaveru.

U podnesku se kaže da će završiti posao sve dok dobije finansiranje duga i pod uslovom da se sud reši tužbe.

Dovršavanjem ugovora, Musk je u suštini dao Tviteru ono što je tražio od suda — „specifično izvršenje“ ugovora sa Maskom, što znači da će morati da prođe sa kupovinom po originalnoj ceni. Ugovor koji je Musk potpisao takođe ima naknadu za raskid od milijardu dolara.

Erik Tali, profesor prava na Univerzitetu Kolumbija, rekao je da nije iznenađen Muskovim preokretom, posebno uoči zakazanog smenjivanja Maska od strane advokata na Tviteru koji počinje u četvrtak, što „neće biti prijatno“.

„Što se tiče pravnih osnova, njegov slučaj nije izgledao tako jak“, rekao je Tali. „Izgledalo je kao prilično jednostavan slučaj kajanja kupca.

Ako bi Musk izgubio suđenje, sudija bi mogao ne samo da ga natera da zaključi posao, već i da mu naloži plaćanje kamata koje bi povećalo njegovu cenu, rekao je Tali.

Ono što je iznenadilo Talija je da izgleda da Musk ne pokušava da ponovo pregovara o dogovoru. Čak i skromno smanjenje cene moglo bi da dovede Masku „moralnu pobedu“ i mogućnost da kaže da je nešto izvukao iz dugotrajnog spora, rekao je Tali.

Vest o obnovljenoj ponudi izazvala je zaustavljanje trgovanja akcijama Tvitera u utorak popodne na njujorškoj berzi zbog „vesti na čekanju“ nakon što je skočila za skoro 13% na 47,93 dolara. To je još uvek znatno ispod cene od 54,20 dolara u Maskovoj originalnoj ponudi. Zaustavljanje trgovanja je način na koji berze daju investitorima prinudni tajm-aut kada trgovanje za akcije postane previše haotično, ili kada se kompanija sprema da ponudi vesti o pokretanju tržišta.

Ni Tviter ni Muskovi advokati nisu odgovorili na zahtjeve za komentar u utorak popodne.

Musk je pokušavao da odustane od ugovora nekoliko meseci nakon što je u aprilu potpisao ugovor o kupovini kompanije iz San Franciska. Akcionari su već odobrili prodaju, a pravni stručnjaci kažu da se Musk suočio sa ogromnim izazovom da se odbrani od tužbe Tvitera, koja je podneta u julu.

Musk je tvrdio da je Tviter premalo izbrojao broj lažnih naloga na svojoj platformi, a Tviter je tužio kada je Musk objavio da je dogovor prekinut.

Muskov argument se uglavnom zasnivao na tvrdnji da je Tviter pogrešno predstavio kako meri veličinu naloga „spam robota“ koji su beskorisni oglašivačima. Većina pravnih stručnjaka veruje da se suočio sa teškom borbom da ubedi kancelarku Kathalin St. Jude McCormick, glavnog sudiju suda, da se nešto promenilo od aprilskog sporazuma o spajanju koji opravdava raskid ugovora.

Pravni stručnjaci kažu da je Musk možda očekivao da će izgubiti. Stvari mu ne idu dobro na sudu u poslednje vreme, jer sudija sve češće odlučuje u korist Tvitera o dokaznim stvarima, rekla je En Lipton, vanredni profesor prava na Univerzitetu Tulane. Sudija je odbio nekoliko Muskovih zahteva za otkrivanje, rekao je Lipton.

Takođe je moguće da su Muskovi suinvestitori u ugovoru počeli da se nerviraju zbog toga kako se slučaj odvija, rekla je ona.

Muskov glavni argument za raskid ugovora – da je Tviter pogrešno predstavljao način na koji je merio svoj problem sa „spam botovima“ – takođe nije izgledao dobro jer je Tviter radio na tome da razdvoji Muskove pokušaje da pridobije stručnjake za podatke treće strane da podrže njegove brige.

Tviter sada ima opcije u slučaju i ne mora nužno da prihvati novu ponudu od Maska, rekao je Robert Anderson, profesor prava na Univerzitetu Peperdin.

„Tviter bi i dalje mogao biti zabrinut da bi se ista stvar mogla ponoviti bez dodatne sigurnosti“, rekao je Anderson. „Oni će želeti neku sigurnost da će se posao dogoditi odmah.

Tali iz Kolumbije rekao je da će insistirati na tome da Musk stavi novac na depozitni račun dok se posao ne završi. Takav račun bi mogao da drži gotovinu i/ili akcije na Tviteru, kao Mask demonstraciju dobre vere, predložio je Tali.

Zagonetno, ni Musk ni izvršni direktor Tvitera Parag Agraval nisu napisali ništa o dogovoru na Tviteru, gde su emitovana mnoga dešavanja u sporu. Mnogi od Maskovih tvitova u protekla 24 sata govorili su o predlogu za podele da se prekine ruska invazija na Ukrajinu, što je izazvalo gnev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Mask je u ponedeljak u tvitu naveo da Rusiji treba dozvoliti da za postizanje mira zadrži poluostrvo Krim koje je zauzela 2014. On je takođe rekao da bi Ukrajina trebalo da usvoji neutralni status, odustajući od pokušaja da se pridruži NATO-u nakon delimične mobilizacije rezervista od strane Rusije.

Ako dogovor prođe, Musk će možda biti zaglavljen sa kompanijom koju je oštetio ponovljenim izjavama u kojima se osuđuju lažni računi, napisala je Suzana Striter, viši tržišni analitičar Hargrivsa Lensdauna u Ujedinjenom Kraljevstvu, u belešci investitora. „Ovo je važan pokazatelj koji se smatra ključnim za buduće tokove prihoda putem plaćenog oglašavanja ili za pretplate na sajtu, a njegovo nemilosrdno ispitivanje cifara Tvitera tokom poslednjih nekoliko meseci verovatno će izazvati pitanja potencijalnih partnera za oglašavanje“, napisala je ona.

Izveštaji o nagodbi pojavili su se samo nekoliko sati nakon što su advokati Maska podneli zahtev u ponedeljak kasno uveče tražeći sankcije protiv Tvitera jer je navodno u junu dao instrukcije uzbunjivaču Peiteru „Mudge“ Zatku da uništi dokaze. U predloženom nalogu, Muskovi advokati su rekli da se „protiv tužioca izvlači negativan zaključak da svi uništeni dokazi potkrepljuju svedočenje gospodina Zatka“.

Ako bi Musk izgubio, među pravnim lekovima koji bi favorizovali Tviter je sudski nalog da se završi dogovor. Chanceri Court je prošle godine primorao privatnu kompaniju Kohlberg & Co. da izvrši otkup od 550 miliona dolara za DecoPac, kompaniju sa sedištem u Minesoti koja sebe naziva najvećim svetskim dobavljačem zaliha za ukrašavanje kolača profesionalnim dekoraterima i pekarama. Slučaj je bio simbol uobičajenog — iako ne ujednačenog — rešenja suda o sprovođenju ugovornih obaveza prema kupcima.

Druge opcije uključuju da je Musk primoran da plati naknadu za raskid na koju je svaka strana pristala ako se smatra odgovornom za propadanje dogovora. Ili će možda morati da isplati veći iznos, a da zapravo ne kupi kompaniju za 44 milijarde dolara.