Zašto se NASA svemirska letelica udara u asteroid?

Zašto se NASA svemirska letelica udara u asteroid?

U prvom eksperimentu ove vrste, spasavanju sveta, NASA se sprema da obori mali, bezopasni asteroid udaljen milionima milja.

Svemirska letelica po imenu Dart će u ponedeljak baciti nulu na asteroid, nameravajući da ga udari na brzinu od 22.500 km/h. Udar bi trebalo da bude taman dovoljan da gurne asteroid u malo užu orbitu oko njegovog pratećeg svemirskog kamena – pokazujući da ako asteroid ubica ikada krene našim putem, imamo šansu da ga skrenemo.

„Ovo su knjige naučne fantastike i zaista otrcane epizode ​​„Zvezdanih staza“ iz vremena kada sam bio dete, a sada je stvarno“, rekao je u četvrtak naučnik NASA programa Tom Statler.

Kamere i teleskopi će posmatrati pad, ali će biti potrebni dani ili čak nedelje da se sazna da li je zaista promenila orbitu.

Test planetarne odbrane vredan 325 miliona dolara počeo je Dartovim lansiranjem prošle jeseni.

ASTEROID TARGET

Asteroid na kome se nalazi oko je Dimorfos, oko 7 miliona milja (9,6 miliona kilometara) od Zemlje. To je zapravo slabašni pomoćnik asteroida od 2500 stopa (780 metara) po imenu Didimos, što na grčkom znači blizanac. Otkriven 1996. godine, Didimos se okreće tako brzo da naučnici veruju da je odbacio materijal koji je na kraju formirao mesec. Dimorfos — otprilike 525 stopa (160 metara) u prečniku — kruži oko svog matičnog tela na udaljenosti manjoj od jedne milje (1,2 kilometra).

„Ovde se zaista radi o skretanju asteroida, a ne o prekidu“, rekla je Nensi Šabot, planetarni naučnik i vođa tima misije u Laboratoriji za primenjenu fiziku Univerziteta Džon Hopkins, koja upravlja tim naporima. „Ovo neće razneti asteroid. Neće ga staviti na mnogo delova.“ Umesto toga, udar će iskopati krater veličine desetine jardi (metara) i baciti oko 2 miliona funti (1 milion kilograma) kamenja i prljavštine u svemir.

NASA insistira da nema šanse da će asteroid ugroziti Zemlju – sada ili u budućnosti. Zbog toga je izabran par.

DART, UDARAC

Laboratorija Džons Hopkins je zauzela minimalistički pristup u razvoju Dart-a – skraćeno za Test preusmeravanja dvostrukog asteroida – s obzirom da je to u suštini ovan i da se suočava sa sigurnim uništenjem. Ima jedan instrument: kameru koja se koristi za navigaciju, ciljanje i beleženje završne akcije. Za koji se veruje da je u suštini gomila ruševina, Dimorfos će se pojaviti kao svetlosna tačka sat vremena pre udara, nazirući se sve veći i veći na slikama kamere koje su zračene na Zemlju. Menadžeri su uvereni da Dart neće greškom razbiti veći Didimos. Navigacija svemirske letelice je dizajnirana da razlikuje dva asteroida i, u poslednjih 50 minuta, cilja na manji.

Veličine male prodajne mašine od 570 kilograma, svemirska letelica će udariti u otprilike 11 milijardi funti (5 milijardi kilograma) asteroida. „Ponekad to opisujemo kao trčanje kolica za golf u Veliku piramidu“, rekao je Šabot.

Osim ako Dart ne promaši — NASA smatra da su šanse da se to dogodi manje od 10% — to će biti kraj puta za Darta. Ako prođe pored obe svemirske stene, ponovo će ih naići za nekoliko godina za Take 2.

SAVING EARTH

Mali Dimorfos pređe krug oko velikog Didimosa svakih 11 sati i 55 minuta. Udar Darta bi trebalo da se smanji za oko 10 minuta. Iako bi sam udar trebalo da bude odmah očigledan, moglo bi potrajati nekoliko nedelja ili više da se potvrdi izmenjena orbita meseca. Kamere na Dart-u i mini tagalong satelit će snimiti sudar izbliza. Teleskopi na svih sedam kontinenata, zajedno sa svemirskim teleskopima Habl i Veb i NASA-inim svemirskim brodom Lusi za lov na asteroide, možda će videti blistav bljesak dok Dart udara Dimorfosa i šalje tokove kamenja i zemlje kaskadno u svemir. Opservatorije će pratiti par asteroida dok kruže oko Sunca, da vide da li je Dart promenio orbitu Dimorfosa. Godine 2024, evropska svemirska letelica po imenu Hera će ponovo pratiti Dartovo putovanje kako bi izmerila rezultate udara.

Iako bi nameravano pomeranje trebalo samo malo da promeni položaj mesečine, to će doprineti velikom pomeranju tokom vremena, kaže Šabot. „Dakle, ako biste ovo uradili za planetarnu odbranu, uradili biste to pet, 10, 15, 20 godina unapred da bi ova tehnika funkcionisala“, rekla je ona. Čak i ako Dart promaši, eksperiment će ipak pružiti vredan uvid, rekla je izvršna direktorka NASA-e Andrea Rajli. „Zbog toga testiramo. Želimo to da uradimo sada, a ne kada postoji stvarna potreba“, rekla je ona.

ASTEROID MISIJA BILO

Planeta Zemlja je u jurnjavi za asteroidima. NASA ima blizu funte (450 grama) ruševina prikupljenih sa asteroida Bennu koji se uputio ka Zemlji. Zaliha bi trebalo da stigne sledećeg septembra. Japan je bio prvi koji je preuzeo uzorke asteroida, ostvarivši to dva puta. Kina se nada da će slediti taj primer sa lansiranjem misije 2025. NASA-in svemirski brod Lusi se u međuvremenu uputio ka asteroidima u blizini Jupitera, nakon lansiranja prošle godine. Još jedna svemirska letelica, Near-Earth Asteroid Scout, utovarena je u NASA-inu raketu za novi mesec koja čeka poletanje; sledeće godine će koristiti solarno jedro da preleti svemirsku stenu koja je manja od 18 metara. U narednih nekoliko godina NASA takođe planira da pokrene teleskop za popis stanovništva kako bi identifikovao asteroide koje je teško pronaći koji bi mogli predstavljati rizik. Jedna misija asteroida je prizemljena, dok nezavisni odbor za pregled odmerava njenu budućnost. NASA-ina svemirska letelica Psiha trebalo je ove godine da se lansira na asteroid bogat metalima između Marsa i Jupitera, ali tim nije mogao na vreme da testira softver za letenje.

HOLIVOOD’S TAKE

Holivud je tokom decenija izbacio na desetine ubojitih svemirsko-rok filmova, uključujući „Armagedon” iz 1998. koji je Brusa Vilisa doveo na Kejp Kanaveral na snimanje, i prošlogodišnji „Ne gledaj gore” sa Leonardom Dikapriom koji je predvodio sve- zvezda cast. NASA-in oficir za planetarnu odbranu, Lindli Džonson, smatra da ih je sve video od „Meteora“ iz 1979, njegovog ličnog favorita „otkad me je Šon Koneri igrao“. Iako su neki naučnofantastični filmovi tačniji od drugih, primetio je, zabava uvek pobeđuje. Dobra vest je da obala izgleda čista za sledeći vek, bez poznatih pretnji. U suprotnom, „bilo bi kao u filmovima, zar ne?“ rekao je šef NASA-ine naučne misije Tomas Zurbuhen. Međutim, ono što zabrinjava jesu nepoznate pretnje. Manje od polovine objekata od 460 stopa (140 metara) je potvrđeno, sa milionima manjih, ali još opasnih objekata koji zumiraju okolo. „Ove pretnje su stvarne, a ono što ovo vreme čini posebnim je da možemo nešto da uradimo povodom toga“, rekao je Zurbuhen. Ne dizanjem u vazduh asteroid kao što je to učinio Vilisov lik – to bi bilo poslednje rešenje u poslednjem trenutku – ili preklinjanjem vladinih lidera da preduzmu akciju kao što je Dikaprijev lik uradio uzalud. Ako vreme dozvoljava, najbolja taktika bi mogla biti da se preteći asteroid skloni sa puta, kao što je Dart.