Srpski ministar spoljnih poslova brani dogovor sa Rusijom usred kritika

Srpski ministar spoljnih poslova brani dogovor sa Rusijom usred kritika

Ministar spoljnih poslova Srbije pokušao je u nedelju da umanji značaj sporazuma sa Rusijom nakon što se balkanska država koja traži članstvo u Evropskoj uniji suočila sa kritikama zbog njegovog potpisivanja.

Nikola Selaković je potpisao sporazum u petak zajedno sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom na marginama sastanka Generalne skupštine UN u Njujorku, gde je većina zapadnih delegacija izbegavala ruskog visokog diplomatu zbog invazije zemlje na Ukrajinu.

=Selaković je na konferenciji za novinare u nedelju rekao da je sporazum „tehnički” i da se odnosi na bilateralne veze, ali ne i na bezbednosna pitanja. Srbija slične dokumente sa Rusijom potpisuje od 1996. godine, insistira Selaković.

„Vlada je mogla da odbije takav plan, ali u njemu nema ništa sporno“, dodao je on. „Kritikuju ga oni koji to nisu videli.“

Očekuje se da će plan konsultacija obuhvaćen sporazumom trajati dve godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u petak. Srbija je zvanično kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali vlada održava dobre odnose sa Rusijom.

Vest o sporazumu izazvala je oštre kritike proevropske opozicije kod kuće i nekih političara EU. Poslanica Evropskog parlamenta iz Nemačke Viola fon Kramon predložila je moguću obustavu pregovora o pristupanju EU sa Srbijom.

„Ovo je ozbiljan skandal“, rekao je fon Kramon na Tviteru. „U jeku besnog rata, (Ministarstvo spoljnih poslova) Srbija potpisuje plan o budućoj saradnji sa agresorom.

Von Kramon je dodao da je „možda to samo signal za nas da zamrznemo pregovore o pristupanju EU jer ulazak u EU ne ide preko Moskve“.

Drugi poslanik u Evropskom parlamentu, Vladimir Bilčik iz Slovačke, opisao je sporazum sa Rusijom kao „ozbiljan udarac“ procesu pridruživanja Zapadnog Balkana.