Iran poziva ambasadore Velike Britanije i Norveške usred nasilnih nemira

Iran poziva ambasadore Velike Britanije i Norveške usred nasilnih nemira

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u nedelju da je pozvalo britanskog ambasadora da protestuje protiv neprijateljske atmosfere koju su stvorili mediji na farsiju sa sedištem u Londonu. Ovaj potez dolazi usred nasilnih nemira u Iranu izazvanih smrću mlade žene u policijskom pritvoru.

Državna novinska agencija IRNA izvestila je da je ministarstvo takođe pozvalo norveškog ambasadora u Iranu i oštro protestvovalo zbog nedavnih izjava predsednika norveškog parlamenta Masuda Gharahkanija.

Smrt 22-godišnjeg Mahse Aminija u pritvoru nakon što ga je pritvorila iranska policija morala je izazvala nemire širom iranskih provincija i glavnog grada Teherana. Državna televizija je u subotu sugerisala da je 41 demonstrant i policija ubijen od izbijanja protesta 17. septembra. Ona kaže da će zvaničnu statistiku objaviti Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prema podacima Asošiejted presa, bilo je najmanje 11 mrtvih sa obe strane otkako su počeli protesti nakon Aminijeve sahrane.

Na sajtu ministarstva spoljnih poslova navodi se da je u subotu pozvao Sajmona Šerklifa, ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva u Iranu, i protestovao zbog gostovanja kritičnih medija na persijskom jeziku. Ministarstvo navodi da su novinske kuće izazvale nemire i širenje nereda u Iranu na vrhu svojih programa.

Iran je rekao da smatra da izveštavanje novinskih agencija predstavlja mešanje u unutrašnje stvari Irana i deluje protiv njegovog suvereniteta.

Kriza u Iranu počela je kao javni izliv gneva zbog smrti Amini, koju je uhapsila moralna policija u Teheranu jer je navodno nosila previše olabavu islamsku maramu. Policija je rekla da je umrla od srčanog udara i da nije maltretirana, ali njena porodica sumnja u to.

Aminijeva smrt izazvala je oštru osudu zapadnih zemalja i Ujedinjenih nacija.