Smrtonosni sukobi potresli su glavni grad Libije, ubivši 13 civila

Smrtonosni sukobi potresli su glavni grad Libije, ubivši 13 civila

Smrtonosni sukobi izbili su u subotu u glavnom gradu Libije između milicija koje podržavaju njene dvije suparničke administracije, što predstavlja povratak nasilju usred dugog političkog zastoja.

Najmanje 13 civila je poginulo, a preko 95 je ranjeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Dodaje se da su 64 porodice evakuisane iz područja oko borbi.

Eskalacija preti da razbije relativni mir koji je Libija uživala veći deo poslednje dve godine. Zemlja bogata naftom uronila je u haos nakon pobune koju je podržao NATO u kojoj je svrgnut i ubijen dugogodišnji autokrata Moamer Gadafi 2011. godine.

Među poginulima je i Mustafa Baraka, komičar poznat po svojim video snimcima na društvenim mrežama koji ismevaju milicije i korupciju. Baraka je preminuo nakon što je pogođen u grudi, rekao je Malek Merset, portparol hitne pomoći.

Merset je rekao da hitne službe i dalje pokušavaju da evakuišu ranjene i civile zarobljene u borbama koje su izbile tokom noći i nastavile se u subotu.

Ministarstvo zdravlja je u saopštenju saopštilo da su bolnice i medicinski centri u prestonici granatirani, a timovima hitne pomoći zabranjena je evakuacija civila, u radnjama koje su „ravne ratnim zločinima“.

Opštinsko veće Tripolija okrivilo je vladajuću političku klasu za pogoršanje situacije u prestonici i pozvalo međunarodnu zajednicu da „zaštiti civile u Libiji“.

Nasilje je izazvalo široku paniku među stanovnicima Tripolija. Snimci koji su kružili internetom pokazuju kuće, vladine objekte i vozila očigledno oštećene u borbama. Drugi snimci pokazuju raspoređivanje snaga milicije i razmenu jake vatre preko noćnog neba.

Misija Ujedinjenih nacija u Libiji saopštila je da su borbe uključivale „neselektivno srednje i teško granatiranje naselja Tripolija naseljenih civilima“.

Misija je pozvala na hitan prekid vatre i da se sve strane u Libiji „uzdrže od upotrebe bilo kakvog oblika govora mržnje i podsticanja na nasilje“.

Sukobi su sukobili miliciju Revolucionarne brigade Tripolija, koju predvodi Haitham Tajouri, protiv druge milicije koja je bila u savezu sa Abdel-Ghanijem al-Kiklijem, zloglasnim vojskovođom poznatim kao „Gheniva“, prema lokalnim medijima.

Vlada premijera Abdula Hamida Dbeibaha, sa sedištem u Tripoliju, tvrdi da su sukobi izbili kada je jedna milicija pucala na drugu.

Borbe su, međutim, vrlo verovatno deo tekuće borbe za vlast između Dbeibaha i njegovog rivalskog premijera Fatija Bašage koji deluje iz priobalnog grada Sirta.

I Dbeiba i Bašagu podržavaju milicije, a ova druga se poslednjih nedelja mobilisala da pokuša da uđe u Tripoli kako bi izbacila svog rivala.

Pokušaj Bašage u maju da postavi svoju vladu u Tripoliju izazvao je sukobe koji su završeni njegovim povlačenjem iz prestonice.

Američki ambasador u Libiji Ričard Norland pozvao je na deeskalaciju „pre nego što se stvari pogoršaju“ i da se libijske stranke dogovore o ranom datumu izbora.