Nigerija zabranjuje reklame bijelim modelima

Nigerija zabranjuje reklame bijelim modelima

Nigerijski oglasi će u budućnosti morati da se oslanjaju isključivo na lokalne modele i izvođače glasa, objavila je vlada afričke nacije ove nedelje. Promjene politike će stupiti na snagu 1. oktobra.

„Svi reklamni, reklamni i marketinški komunikacijski materijali treba da koriste samo nigerijske modele i izvođače glasa“, navodi se u saopštenju Regulatornog saveta za oglašavanje Nigerije (ARCON) u utorak. Sadašnje reklamne kampanje koje koriste strane talente biće dozvoljeno da se nastave, ali nadležni organi neće izdavati nove dozvole za slične kampanje, dodala je vladina agencija.

Taj potez je u skladu sa vladinom politikom „razvijanja lokalnih talenata, uključujući ekonomski rast“ i podrške lokalnoj reklamnoj industriji, navodi se u saopštenju. Nigerija se ranije u svojim oglasima u velikoj meri oslanjala na strane modele i stručnjake za glasovno snimanje, uključujući bele modele i glasove sa britanskim akcentom, navodi The Times.

Vlada se već duže vreme bori protiv takvih tendencija. IT je ranije zahtjevao da kompanije koje privlače strane talente plaćaju tarifu od 100.000 naira (oko 240 dolara) za svaki strani model koji se koristi u reklami, objavio je britanski list.

„Pre deset do 20 godina, ako biste proverili reklame, rekao bih da su bile skoro 50/50 u pogledu stranih lica i da su svi glasovi bili britanski naglasci“, rekao je za Tajms Stiv Babaeko, šef nigerijske asocijacije za oglašavanje. Multinacionalne korporacije kao što su Coca-Cola ili LG oslanjale su se na svoje globalne reklamne kampanje u Nigeriji, koje su takođe predstavljale bele modele.

Prema Babaeku, nova regulativa samo „sustiže“ nacionalni osećaj. „Ljudi će vam reći: „Ima nas oko 200 miliona. Hoćete da mi kažete da niste mogli da pronađete autohtone modele za ovu reklamu?’”, rekao je on.

Šef ARCON-a, Olalekan Fadolapo, takođe je branio uredbu rekavši da „oglašavanje treba da ima odjek kod ljudi“.

„Šta mislite kako će to odjeknuti ako nastavimo da koristimo strane umetnike?“ upitao je on, dodajući da su druge afričke nacije uvele de fakto zabranu stranih modela u reklamama, ali samo da takve zabrane ne pretvaraju u zvanične propise.

Drugi, poput nigerijske TV voditeljke, Bolanle Olukani, rekli su da se takođe radi o konkurenciji između afričkih nacija, jer se mnogi oglasi prikazani u Africi snimaju u Keniji i Južnoafričkoj Republici. Nigerijske agencije bi sada morale da snimaju svoje oglase lokalno, rekla je ona, dodajući da „niko neće leteti 10-15 modela u Južnu Afriku“.