Turisti koji su imali simptome trovanje su dobro

Turisti koji su imali simptome trovanje su dobro

Strani državljani koji su imali simptome trovanja su dobrog zdravstvenog stanja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ je navedebo da su ekipe Centra za higijenu i zdravstvenu ekologiju i Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti po prijavi Uprave za inspekcijske poslove o pojavi velikog broja osoba sa simptomima poremećaja gastrointestinalnog sistema danas započele epidemiološko istraživanje.

– Izvršeno je potrebno uzorkovanje namirnica i kontrola sanitarno-higijenskog stanja u više objekata u kojima su oboljele osobe boravile ili konzumirale hranu. Epidemiološko istraživanje, kao i ispitivanje mikrobiološke i fizičko-hemijske ispravnosti uzoraka je u u toku i javnost će biti blagovremeno obaviještena o rezultatima istraživanja. Osobe sa simptomima su strani državljani smješteni u opštini Budva sa jednovremenim ljekarskim zbrinjavanjem u zdravstvenim ustanovama opštine Budva, Kotor, Bar i Cetinje – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su nakon terapije i ljekarskih pregleda, osobe koje su bile u Opštoj bolnici Kotor i Opštoj bolnici Bar otpuštene dobrog opšteg stanja.

– U Opštoj bolnici Cetinje je smješteno još 12 osoba, koje su trenutno dobrog zdravstvenog stanja – navodi se u saopštenju.

izvor Pobjeda