Rekordni požar u Novom Meksiku proglašen obuzdanim

Rekordni požar u Novom Meksiku proglašen obuzdanim

Više od četiri naporna meseca i 300 miliona dolara kasnije, savezna vlada je proglasila najveći požar u zabeleženoj istoriji Novog Meksika 100% obuzdanim, što je značajna prekretnica, ali samo još jedan korak u onome što lokalni stanovnici i zvaničnici kažu da će biti dug put ka oporavku.

Požar su u proleće izazvala dva slučajna požara koje je sprovela američka šumarska služba. Više od 530 kvadratnih milja (1.373 kvadratna kilometra) podnožja Stenovitih planina je izgorelo, stotine domova su uništene, sredstva za život su izgubljena, a zalihe pijaće vode kontaminirane.

Lokalni zvaničnici kažu da su pred njima godine rada na obnovi pejzaža i zaštiti od poplava nakon požara.

Menadžerka okruga San Migel Džoj Ensli i njen tim rade bez prestanka otkako su prvi oblaki dima počeli da se dižu sa planina Sangre de Kristo. Pomogli su u koordinaciji evakuacije hiljada ljudi iz malih planinskih sela i sarađivali sa državom i gradom Las Vegasa dok se plamen približavao.

Sa letnjom kišnom sezonom u punom jeku, Ansli je rekao da su delovi severnog Novog Meksika poplavljeni svake nedjelje.

„To će biti dug proces i samo zato što je vatra obuzdana, mi sigurno nismo izašli iz šume“, rekla je ona u utorak.

Pored troškova vezanih za gašenje požara, federalni menadžeri za vanredne situacije isplatili su više od 4,5 miliona dolara pomoći pogođenim pojedincima i domaćinstvima i 6,7 miliona dolara zajmova sa niskim kamatama za mala preduzeća.

Dok je više od 1.200 zahtjeva za individualnu pomoć provjereno, Federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama nije htjela reći koliko je ukupno zahtjeva primljeno ili odbijeno.

Neki stanovnici su izrazili frustracije zbog odbijanja zbog nedostatka ulične adrese za svoja seoska imanja. Drugi su se žalili da federalni zvaničnici ne razumeju seoski život u sjevernom Novom Meksiku i kako su požari uticali na njih.

Deklaracija o velikoj katastrofi u Novom Meksiku proširena je tako da uključuje poplave, tokove blata i tokove otpada koji su direktno povezani sa šumskim požarima. Daša Kastiljo, portparol FEMA, rekla je da stanovnici koji su se već prijavili za pomoć u slučaju požara samo treba da ažuriraju svoju prvobitnu aplikaciju kako bi uključili poplave ili drugu štetu.

Castillo je ohrabrio ljude da kontaktiraju FEMA ako se prijave i ne dobiju odgovor.

U Kongresu je na čekanju donošenje zakona koji bi odobrio punu kompenzaciju za stanovnike Novog Meksika i vlasnike preduzeća za gubitke uzrokovane ogromnim požarom, ali postoji neizvesnost oko krajnje cene.

Ožiljak koji je za sobom ostavio šumski požar uključuje neke oblasti koje su pretvorene u pepeo i druge gde je težina bila manje intenzivna. Više od 400 vatrogasaca je i dalje angažovano na popravljanju stotina kilometara vatrogasnih vodova presečenih da obuzda plamen, kopanju rovova za kontrolu erozije i uklanjanju oborenog drveća i drugog otpada.

Američka šumarska služba saopštila je da će helikopteri distribuirati oko 138 tona (125 metričkih tona) semena i 5.440 tona (4.935 metričkih tona) malča. Do sada je zasejano oko 10 kvadratnih kilometara.

Više od mesec dana nisu prijavljena žarišta, ali imajući u vidu istoriju kako je požar počeo, zvaničnici su želeli da budu sigurni kada su proglasili obuzdavanje, rekao je Stefan La-Skaj, službenik za informacije o požarima u američkoj Šumskoj službi.

„Ne shvatamo olako taj broj“, rekao je on o oznaci.

Novi Meksiko označio je rani početak one koja je bila razorna sezona požara širom SAD sa smrtonosnim požarom u Ruidosu, a zatim i požarom u blizini Las Vegasa.

Sve u svemu, savezni vatrogasni zvaničnici izvještavaju da je više od 9.372 kvadratnih milja (24.273 kvadratna kilometra) izgorjelo od početka godine, što je više od desetogodišnjeg prosjeka, a predviđanja za toplije i suvo vrijeme znače da će u nekim područjima požari biti iznad normalnog.