2 muškarca osuđena za otmicu guvernera Mičigena Vitmera

2 muškarca osuđena za otmicu guvernera Mičigena Vitmera

Porota je u utorak osudila dvojicu muškaraca za zavjeru otmice guvernera Mičigena Grečen Vitmer 2020. godine, što je brza pobeda tužilaca u zaveri koju je razbio FBI i opisan kao poklič za građanski rat u SAD od strane antivladinih ekstremista.

Adam Foks i Beri Kroft mlađi takođe su proglašeni krivim za zaveru da se nabavi oružje za masovno uništenje, odnosno bomba da bi digla u vazduh most i zaustavila policiju ako bi kidnapovanje moglo da se izvede u Vitmerovoj kući za odmor.

Kroft, 46, kamiondžija iz Beara, Delaver, takođe je osuđen za još jednu optužbu za eksploziv. Porota je raspravljala oko osam sati tokom dva dana.

Bilo je to drugo suđenje za njih nakon što porota u aprilu nije mogla da donese jednoglasnu presudu nakon pet dana. Dvojica muškaraca su oslobođena optužbi, a još dvojica su se izjasnila krivim i svedočili u tužilaštvu.

Rezultat je bio velika pobjeda za Ministarstvo pravde SAD nakon šokantnog mešovitog ishoda prošlog proleća. „Današnje presude dokazuju da nasilju i pretnjama nije mesto u našoj politici i da će odgovarati oni koji žele da nas podjele. Neće uspeti“, rekao je Vitmer, demokrata.

„Ali, takođe moramo da pažljivo sagledamo status naše politike“, dodala je ona. „Zavere protiv javnih zvaničnika i pretnje FBI-ju su uznemirujuće produžetak radikalizovanog domaćeg terorizma koji se rasplamsava u našoj naciji, ugrožavajući sam temelj naše republike.

Tokom završne reči u ponedeljak, tužilac je imao grubu poruku: Niko ne može da stavi pušku AR-15 i pancir i da ugrabi guvernera.

„Ali to nije bio krajnji cilj optuženih“, rekao je pomoćnik američkog tužioca Nils Kesler. „Želeli su da pokrenu drugi američki građanski rat, drugu američku revoluciju, nešto što zovu bugalu. I oni su to dugo želeli da urade pre nego što su se složili sa guvernerom Vitmerom.”

Istraga je počela kada se vojni veteran Dan Čapel pridružio paravojnoj grupi u Mičigenu i uznemirio se kada je čuo da se priča o ubijanju policije. Pristao je da postane doušnik FBI-a i proveo je leto 2020. zbližavajući se sa Foksom i drugima, tajno snimajući razgovore i učestvujući u vežbama u „kućama za streljanje“ u Viskonsinu i Mičigenu.

FBI je to pretvorio u veliki slučaj domaćeg terorizma sa još dva doušnika i dva agenta na tajnom zadatku uključena u grupu. Dokazi su pokazali da je grupa imala mnogo primedbi, posebno zbog ograničenja COVID-19 koje je Vitmer uveo na početku pandemije.

Foks, Kroft i drugi, u pratnji vladinih operativaca, otputovali su u severni Mičigen da vide Vitmerovu vikendicu noću i most koji bi mogao da bude uništen.

Advokati odbrane su pokušali da izvedu FBI na suđenje, više puta naglašavajući kroz unakrsno ispitivanje svedoka i tokom završnih reči da su savezni igrači bili prisutni na svakom ključnom događaju i da su zarobili muškarce.

Foks i Kroft, rekli su, bili su „veliki govornici“ koji su voleli da puše marihuanu i nisu krivi ni za šta drugo osim što su iskoristili svoje pravo da govore podle stvari o Vitmeru i vladi.

„Ovo nije Rusija. Naša zemlja ne funkcioniše ovako“, rekao je Kroftov advokat Džošua Blanšard pred porotnicima. „Ne možete da sumnjate da bi neko mogao počiniti zločin zato što vam se ne sviđaju stvari koje govore, što vam se ne sviđaju njihove ideologije.

Foksov advokat Kristofer Gibons rekao je da FBI ne bi trebalo da stvara „domaće teroriste“. On je opisao Foksa kao siromašnog i koji živi u podrumu usisivača u oblasti Grand Rapidsa, koji je bio mjesto za sastanke sa Chappelom i agentom.