Truss kaže da podnosi ostavku na mijesto premijera

Truss kaže da podnosi ostavku na mijesto premijera

Liz Trus izjavila je u četvrtak da podnosi ostavku na mijesto premijera, srušena njenim ekonomskim programom koji je šokirao tržišta i podelio njenu Konzervativnu stranku samo šest nedelja nakon što je imenovana.

Izbori za rukovodstvo biće završeni u toku sledeće nedelje.

Govoreći ispred vrata svoje kancelarije broj 10 u Dauning Stritu, Truss je prihvatila da nije mogla da ispuni obećanja koja je dala kada se kandidovala za lidera konzervativaca, pošto je izgubila vjeru u svoju stranku.

„Priznajem ipak, s obzirom na situaciju, ne mogu da izvršim mandat na koji me je izabrala Konzervativna partija. Zbog toga sam razgovarala sa Njegovim Veličanstvom Kraljem da ga obavestim da podnosim ostavku na mijesto lidera Konzervativne stranke“, rekla je ona .

„Jutros sam se sastala sa predsedavajućim Komiteta 1922, ser Grejemom Brejdijem. Dogovorili smo se da će izbori za rukovodstvo biti završeni u toku sledeće nedelje. Ovo će osigurati da ostanemo na putu da ispunimo svoje fiskalne planove i održati ekonomsku stabilnost i nacionalnu bezbjednost naše zemlje“.