Osuđen sa 17 godina, sada sa 53, oslobođen optužbi za silovanje

Osuđen sa 17 godina, sada sa 53, oslobođen optužbi za silovanje

Crnac koji je kao tinejdžer nepravedno osuđen za silovanje u Nju Orleansu pre više od 36 godina, naređeno je da bude pušten na slobodu u četvrtak nakon što je sudija poništio njegovu osudu.

Salivan Volter, koji sada ima 53 godine, koristio je maramicu da obriše suze dok je okružni sudija u državi formalno poništio presudu za silovanje zbog invazije na kuću. Sudija Darril Derbigni izrazio je ljutnju što dokazi krvi i sperme koji su ga mogli očistiti nikada nisu stigli pred porotu.

„Reći da je ovo bilo nesavesno je potcenjivanje“, rekao je Derbinji Valteru.

Valter je trebalo da bude oslobođen u četvrtak popodne. Prvo je morao da bude vraćen u popravni centar Elejn Hant u Sent Gabrijelu da bi bio procesuiran.

Kancelarija okružnog tužioca Džejsona Vilijamsa udružila se sa advokatima odbrane koji rade sa Projektom nevinosti Nju Orleansa, grupom za zastupanje krivičnog pravosuđa, kako bi se osuda poništila.

Volter je imao 17 godina kada je uhapšen u vezi sa silovanjem u Nju Orleansu. Silovatelj je ušao u kuću žrtve, koja je u zapisniku identifikovana kao L.S., u maju 1986. godine, prislonio joj nož pod grlo i pretio da će povrediti njenog osmogodišnjeg sina, koji je prespavao incident.

Emili Mav, advokat iz Vilijamsove kancelarije, iznela je probleme u slučaju na sudu, napominjući da postoje razlozi da se vjeruje da je žrtva, jedini svedok, greškom identifikovala Voltera.

„Postojale su neke crvene zastavice da je svedočenje očevidaca moglo biti nepouzdano“, rekao je Mo za Derbinji.

Te „crvene zastavice“ su navedene u zajedničkom podnesku odbrane i tužioca uoči ročišta u četvrtak.

„U ovom slučaju, L.S. od nje se tražilo da izvrši međurasnu identifikaciju nekoga ko je u svakom trenutku kada ga je mogla posmatrati bio maskiran, u neosvetljenoj prostoriji noću, i/ili joj je pretio da ga ne gleda. Pored toga, L.S. nije bio prikazan niz fotografija koji sadrži gospodina Valtera sve do više od šest nedelja nakon zločina“, navodi se u podnesku.

Što je još važnije, nisu predstavljeni nikakvi dokazi o Valterovim karakteristikama krvi koje se ne poklapaju sa spermom prikupljenom od žrtve nakon silovanja.

U podnesku se takođe pominju godine grešaka od strane Valterovih prethodnih advokata, uključujući neukazivanje na suprotstavljene izjave policajca koji je radio na slučaju i pogrešne korake tokom žalbenog procesa u vezi sa dokazima krvi i semena.

Kada je oslobođen u četvrtak, Volter je služio ukupnu kaznu od 39 godina – četiri za optužbu za provalu koja nije u vezi sa slučajem silovanja, i 35 godina za više optužbi u slučaju silovanja.

Advokati su rekli da je žrtva silovanja sada preminula. Mav je na sudu rekao da su vlasti kontaktirale sina žrtve, koji nije bio prisutan, i da je izrazio žaljenje u ime svoje majke zbog pogrešne osude.

Pravni direktor projekta Nevinost u Nju Orleansu Ričard Dejvis rekao je da je Volterova rasa faktor u pogrešnoj osudi.

„Advokati i organi za sprovođenje zakona koji su bili uključeni ponašali su se kao da veruju da mogu da urade ono što su izabrali crnom tinejdžeru iz siromašne porodice i da nikada neće biti ispitani ili pozvani na odgovornost“, rekao je Dejvis u pisanoj izjavi. „Ovde se ne radi samo o pojedincima i njihovim izborima, već o sistemima koji im omogućavaju da se dese.