Man Junajted dobija grupu Lige Evrope sa Silvinim Sosijedadom

Man Junajted dobija grupu Lige Evrope sa Silvinim Sosijedadom

Mančester junajted počeće još jednu sezonu u Ligi Evrope u grupi sa Real Sosijedadom, Šerifom i Omonojom nakon žreba u petak.

Man Junajted, koji je osvojio Ligu Evrope 2017. i bio poraženi finalista pre dvije godine, ušao je u drugoligaško takmičenje plasiravši se na tek šesto mjesto u Premijer ligi prošle sezone.

U petak je bilo nejasno da li će Kristijano Ronaldo i dalje biti u klubu u prvoj rundi utakmica 8. septembra, uz više spekulacija koje ga povezuju sa prelaskom sa Old Traforda, ovog puta sa Napolijem koji je u Ligi šampiona. U četvrtak je Napoli izvučen u istoj grupi sa Liverpulom.

Žreb ponovo dovodi Junajted lice u lice sa dugogodišnjim favoritom Mančester sitija Davidom Silvom, koji se vratio u Španiju da igra za Sosijedad, i dva najduža putovanja na gostovanja na žrebu – u Moldaviju i Kipar.

Arsenalova peta kampanja u Ligi Evrope u šest sezona biće u grupi sa PSV Ajndhovenom — koji trenira bivši napadač Junajteda Ruud van Nistelroj — Bodo/Glimt i Cirih.

Ukrajinski Dinamo Kijev – koji će svoje domaće utakmice igrati u susednoj Poljskoj – sastaće se sa Renom, Fenerbahčeom i AEK Larnakom.

Liga Evrope počinje rano ove sezone 8. septembra i završava se više od mjesec dana ranije nego obično 3. novembra. To je zbog Svijetskog prvenstva u Kataru, koje počinje 20. novembra.

Šest rundi utakmica grupne faze traje samo osam punih nedjelja pre zimske pauze dok runda plej-ofa za nokaut ne počne 16. februara.

Pobednici grupa prolaze direktno u osminu finala u martu, a drugoplasirani idu u plej-of za nokaut, a osam timova prelaze iz Lige šampiona nakon što su tamo završili na trećem mjestu u grupi.

Finale Lige Evrope je 31. maja u Puškaš Areni u Budimpešti, u Mađarskoj, kapaciteta 65.000 ljudi.

Trećeplasirani timovi u grupama Lige Evrope u novembru se plasiraju u plej-of trećeligaša Lige Evrope.

Timovi Lige Evrope dijele oko 465 miliona evra (466 miliona dolara) u novcu UEFA od nagrada.

Svaki tim dobija osnovnu naknadu od 3,63 miliona evra (3,63 miliona dolara), plus 630.000 evra po pobjedi i 210.000 evra za svaki remi u grupnoj fazi. Uplate se povećavaju za napredovanje kroz svaku nokaut rundu.

Tim koji počinje u grupnoj fazi Evrope i na kraju osvoji titulu može zaraditi oko 40 miliona evra (40 miliona dolara) od UEFA-ine nagrade. To je otprilike jedna trećina očekivane zarade u novcu od nagrada Lige šampiona.

GRUPA A: Arsenal (Engleska), PSV Ajndhoven (Holandija), Bodo/Glimt (Norveška), Cirih (Švajcarska).

GRUPA B: Dinamo Kijev (Ukrajina), Ren (Francuska), Fenerbahče (Turska), AEK Larnaka (Kipar).

GRUPA C: Roma (Italija), Ludogorec (Bugarska), Real Betis (Španija), HJK Helsinki (Finska).

GRUPA D: Braga (Portugal), Malme (Švedska), Union Berlin (Nemačka), Union Saint-Gilloise (Belgija).

GRUPA E: Mančester junajted (Engleska), Real Sosijedad (Španija), Šerif (Moldavija), Omonoja (Kipar)

GRUPA F: Lacio (Italija), Fejenord (Holandija), Mitjiland (Danska), Šturm Grac (Austrija).

GRUPA: Olimpijakos (Grčka), Karabag (Azerbejdžan), Frajburg (Nemačka), Nant (Francuska).

GRUPA H: Crvena zvezda Beograd (Srbija), Monako (Francuska), Ferencvaroš (Mađarska), Trabzonspor (Turska).