Britanski političari zahtjevaju istragu o tvrdnji o hakiranju telefona Liz Trus

Britanski političari zahtjevaju istragu o tvrdnji o hakiranju telefona Liz Trus

Britanska vlada insistirala je u nedelju da ima snažnu sajber bezbednost za vladine zvaničnike, nakon što su novine objavile da je telefon bivše premijerke Liz Trus hakovan dok je ona bila ministarka spoljnih poslova Velike Britanije.

Mejl on sandej je naveo da je hak otkriven kada se Trus kandidovao za lidera Konzervativne partije i premijera na leto. U njemu se navodi da su kršenje bezbednosti držali u tajnosti tadašnji premijer Boris Džonson i šef državne službe.

List, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da su ruski špijuni osumnjičeni za hakiranje.

Portparol britanske vlade odbio je da komentariše bezbednosne aranžmane, ali je rekao da ima „postoje snažne sisteme za zaštitu od sajber pretnji“, uključujući redovne bezbednosne brifinge za ministre.

Opozicione stranke su zahtevale nezavisnu istragu hakovanja i curenja informacija u novine.

„Da li je Rusija hakovala telefon Liz Trus, da li je došlo do zamračenja vesti i ako jeste zašto?“ rekla je portparolka za spoljne poslove Liberalnih demokrata Lejla Moran. „Ako se ispostavi da su ove informacije skrivene od javnosti da bi se zaštitila kandidatura Liz Trus za liderstvo, to bi bilo neoprostivo.

Portparol Laburističke partije Ivet Kuper rekla je da „priča pokreće pitanja oko sajber bezbednosti“.

„Zbog toga svi širom vlade moraju da shvate sajber bezbednost tako ozbiljno, ulogu neprijateljskih država“, rekla je ona za Skaj njuz. „Ali i tvrdnje o tome da li je ministar u kabinetu koristio lični telefon za ozbiljne vladine poslove, i ozbiljna pitanja o tome zašto su ove informacije ili ova priča procurile ili obaveštene upravo sada.