Brazilci u inostranstvu pridružuju se dugim redovima za glasanje u napetom drugom krugu predsjedničkih izbora

Brazilci u inostranstvu pridružuju se dugim redovima za glasanje u napetom drugom krugu predsjedničkih izbora

Brazilka Ieda Fereira probudila se u cik zore kako bi se pridružila dugom redu u portugalskoj prestonici Lisabonu, njenom domu poslednjih pet godina, da glasa u drugom krugu predsjedničkih izbora u svojoj zemlji. Brazil je, rekla je, podeljeniji nego ikada.

„Brazil je postao veoma polarizovan“, rekao je 46-godišnjak, koji je nosio potpuno crveno, boju brazilske levičarske Radničke partije koju predvodi bivši predsednik Luiz Inasio Lula da Silva. „Vlada na vlasti… propoveda mržnju i nasilje.“

Fereira je jedan od desetina hiljada u Lisabonu, gradu sa najvećim brojem brazilskih birača van južnoameričke nacije, koji su u redu da glasaju u napetoj trci između Lule i Žair Bolsonara.

Skoro 81.000 Brazilaca u Portugalu ima pravo glasa, a više od polovine je registrovano u Lisabonu, prema podacima konzulata. Video snimci na društvenim mrežama takođe pokazuju duge redove u Londonu, Parizu i Madridu.

Red za glasanje u Lisabonu zvio se oko gradskog pravnog univerziteta, sa podelama između birača.

Neki su nosili majice sa Lulinim imenom i likom, dok su drugi nosili žuto-zeleni fudbalski dres Brazila, koji je postao simbol onih koji podržavaju Bolsonara.

Antonio Koeljo, 80, nosio je zelenu majicu i žuti prsluk i rekao da će, iako veruje da će rezultat biti „veoma tesan“, Bolsonaro ipak pobediti.

Za njega (Bolsonara) je važno da pobedi jer ne želimo osobu koja je opljačkala celu zemlju, poput Lule, kao predsednika“, rekao je Koeljo.

Lula je 2018. godine bio u zatvoru na 19 meseci zbog osuda za mito koje je Vrhovni sud poništio prošle godine.

Nekoliko anketa je pokazalo da se trka između njih zaoštrava u poslednjoj nedelji, a Bolsonaro je blago smanjio prednost Lule. Drugi pokazuju malu, ali stabilnu prednost za Lulu.

Drugi Bolsonarov pristalica, 65-godišnji zubar Valdir Rodriges, rekao je da kandidat krajnje desnice „predstavlja najbolje od Brazila“.

Ali dok je za neke Bolsonaro jedina opcija, njegove prošle rasističke i homofobične opaske bile su i razlog zašto su drugi napustili Brazil otkako je izabran.

„Nisam želeo da živim u zemlji kojom vlada Bolsonaro“, rekao je 38-godišnji Gabrijel Freitas dok je držao zastavu duge. „Ja sam gej. Bio sam u Riju (de Žaneiru), bilo je opasno i odlučio sam da je bolje da ne ostanem.

„Ne želim da se vratim… ali moj tata je još uvek tamo i želim da ljudi u Brazilu žive u ljubavi, a ne u mržnji.“