Američki novinar preminuo u toku utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru

Američki novinar preminuo u toku utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru

Američki sportski izveštač Grant Val (48) iznenada je preminuo dok je izveštavao sa Svjetskog prvenstva u fudbalu u Kataru.

Val je kolabirao ubrzo nakon što su produžeci počeli u petak u utakmici četvrtfinala između Argentine i Holandije, a rani izveštaji sugerišu da je možda doživeo srčani udar – iako to tek treba da bude potvrđeno.

Prema novinarima koji su bili postavljeni u blizini Vahla tokom meča, izgledalo je da se srušio na svom sedištu u medijskom delu stadiona Lusail. Na lice mesta su odmah pozvani radnici Hitne pomoći i on je prevezen u obližnju bolnicu.

„Primio je hitnu hitnu medicinsku pomoć na licu mjesta, koja je nastavljena pošto je kolima hitne pomoći prebačen u opštu bolnicu Hamad“, saopštio je organizacioni komitet Svetskog prvenstva u Kataru o Vahlu u saopštenju.

„U kontaktu smo sa američkom ambasadom i relevantnim lokalnim vlastima kako bismo osigurali da proces repatrijacije tela bude u skladu sa željama porodice.

Vala, koji je pratio svoje osmo Svetsko prvenstvo, ranije su nakratko pritvorile katarske vlasti nakon što je pokušao da uđe na stadion noseći majicu duginih boja u potezu koji je osmišljen da izrazi solidarnost sa LGBT zajednicom.

On je ranije ove nedjelje napisao da se oseća loše i da je posetio medicinski centar u Kataru gde mu je rečeno da pati od bronhitisa.

„Moje telo se konačno slomilo na meni. To vam mogu učiniti tri nedelje malo sna, veliki stres i puno posla“, rekao je Val, dodajući da je bio negativan na testu na Covid-19.

„Ono što je bila prehlada u poslednjih 10 dana pretvorilo se u nešto teže u noći utakmice SAD-Holandija, i mogao sam da osetim kako mi gornji deo grudi dobija novi nivo pritiska i nelagodnosti.

„Otišao sam danas u ambulantu u glavnom medijskom centru i rekli su da verovatno imam bronhitis. Dali su mi kurs antibiotika i neki jak sirup protiv kašlja, i već se osećam malo bolje samo nekoliko sati kasnije. Ali ipak: Nema bueno.”

U saopštenju, Američka fudbalska federacija je saopštila da je „slomljena“ zbog Vahlove smrti.

„Grantova strast prema fudbalu i posvećenost podizanju njegovog profila u našem sportskom pejzažu odigrali su glavnu ulogu u pomaganju da se podstakne interesovanje i poštovanje za našu prelepu igru“, dodaje se.

Reagujući na vijest, predsjednik FIFA Đani Infantino odao je počast Valu i rekao da će on „nedostajati svima koji prate globalnu igru“.