Američka porota osudila Nikolu osnivača za prevaru na suđenju u Njujorku

Američka porota osudila Nikolu osnivača za prevaru na suđenju u Njujorku

Osnivača kompanije Nikola Corp (NKLA.O) Trevora Miltona u petak je američka porota osudila za prevaru u slučaju da je lagao investitore o tehnologiji kompanije za električna vozila.

Porota je proglasila Miltona krivim po jednoj tački za prevaru sa hartijama od vrednosti i dve tačke za žičanu prevaru nakon oko pet sati većanja. Milton je oslobođen po dodatnoj tački za prevaru sa hartijama od vrednosti.

Tokom suđenja na saveznom sudu na Menhetnu, tužioci su Miltona (40) prikazali kao „prevaranta“ koji je pokušao da obmane investitore o tehnologiji proizvođača kamiona na električni i vodonik počev od novembra 2019.

Milton iz Ouklija, Juta, optužen je u julu 2021. Napustio je Nikolu u septembru 2020. nakon što je izveštaj kratkog prodavca Hindenburg Research nazvao kompaniju „prevarom“.

Tužioci su optužili Miltona da koristi društvene mreže i intervjue na televiziji, podkastove i u štampi kako bi iznosio lažne i obmanjujuće tvrdnje o Nikolinim kamionima i tehnologiji.

Rekli su da su Miltonove netačne izjave uključivale da je Nikola iz temelja napravio pikap „Jazavac“ na električni i vodonični pogon, razvio baterije za koje je znao da ih kupuje na drugom mestu i da je rano uspeo u stvaranju „Nikola One“ polu-kamion za koji je znao da ne radi.

Miltonove izjave o Nikoli došle su kada se kompanija pridružila sve većem broju tehnoloških i EV kompanija koje izlaze na berzu putem vozila za nabavku posebne namene ili SPAC-a. On je takođe optužen za prevaru prodavca ranča u Juti, koji je prihvatio Nikoline akcije na akcije kao deo kupoprodajne cijene na osnovu Miltonovih tvrdnji o kompaniji.

Odbrana i tužilaštvo izneli su završne reči poroti u četvrtak na suđenju koje je počelo 13. septembra. Tužilaštvo je navelo da je Milton bio opsednut cenom akcija kompanije i dao izjave kako bi je naduvao i svoju neto vrijednost. Odbrana je rekla da su tužioci iskrivili Miltonove izjave o Nikolinim planovima da uzdrma automobilsku industriju.