Napadnuta elektrana u ruskom gradu blizu ukrajinske granice

Napadnuta elektrana u ruskom gradu blizu ukrajinske granice

Projektil je u petak uveče pogodio elektranu u ruskom gradu Belgorodu, koji se nalazi nedaleko od ukrajinske granice. Napad je izazvao veliki požar na mijestu.

Lokalni guverner je okrivio Kijev, vjerovatno tražeći odmazdu za ruske udare ranije ove nedjelje. Vjačeslav Gladkov je izvjestio da je ukrajinska vojska udarila u električnu podstanicu. Ako Kijev to potvrdi, ovo će biti prvi udarac koji su Oružane snage Ukrajine nanele energetskom objektu u velikom ruskom gradu nakon masovnog ruskog napada na ukrajinske gradove.

Fotografije i video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju ogromne vatrene jezice koji se dižu oko elektrane sa oblacima gustog crnog dima koji se nadvijaju u noćno nebo.

Na jednom snimku je posebno prikazan trenutak kada je granata pogodila objekat i izazvala veliku eksploziju.

Obim štete još nije jasan. Elektrana je imala kapacitet od 110 kV, rekao je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. Guverner je rekao i da je požar na stanici blagovremeno ugašen.

Lokalne službe za hitne slučajeve sada preusmeravaju snabdevanje energijom, rekao je Gladkov, savetujući da se očekuje da će biti obnovljen za oko četiri sata. Lokalni sistemi vodosnabdevanja nisu pogođeni, jer su koristili rezervne izvore napajanja, dodao je on.

Ranije u petak, stanovnici najmanje jednog okruga grada Belgoroda prijavili su nestanak struje. Meštani su govorili i o zvucima snažnih eksplozija.

Incidenti su se dogodili dan nakon što je stambeni blok pogođen i oštećen u još jednom ukrajinskom granatiranju u Belgorodu. Ni jedan incident nije rezultirao žrtvama. Belgorodska oblast je više puta bila izložena granatiranju i napadima dronova ukrajinskih snaga od izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva krajem februara.