15 djece migranata koja su pokušala da stignu do Britanije morem spaseno je u blizini obale Francuske

15 djece migranata koja su pokušala da stignu do Britanije morem spaseno je u blizini obale Francuske

U Lamanšu, nedaleko od obale Francuske, 15 migranata dece i tinejdžera spaseno je iz čamca kojim su zajedno sa starijima pokušali da stignu do obala Britanije.

Ovo prenosi Le Figaro/AFP, piše „Evropska pravda”.

Čamac je krenuo u noći 9. decembra i počeo da preuzima vodu na znatnoj udaljenosti od obale. Na brodu je, uz odrasle, bilo i oko 15 dece uzrasta od 1 do 16 godina. U spasavanje su bili uključeni žandarmi iz Pas de Kalea.

Napominje se da su svi oni prebačeni u bolnicu sa hipotermijom. Petogodišnja devojčica morala je na kardiopulmonalnu reanimaciju na samoj obali.

Ukupno je „stotinjak“ ljudi pokušalo da ide na put.

I pored toga što je ilegalni prolaz Lamanšom ka Britaniji veoma opasan zbog saobraćaja brodova i teških vremenskih uslova, migranti koji se nadaju azilu i boljim mogućnostima u Ujedinjenom Kraljevstvu redovno pokušavaju da napuste obale Francuske. Najveći poznati broj mrtvih migranata u moreuzu dogodio se 24. novembra 2021. godine, kada se udavilo 27 ljudi.

Od početka 2022. godine preko Francuske i Lamanša u Britaniju je ilegalno ušlo više od 40.000 ljudi, što je rekord u poređenju sa ciframa iz prethodnih godina. Ovaj problem je jedno od pitanja koje redovno komplikuje odnose Londona sa Parizom i vruća je tema u obe zemlje.