Šavnik u nove rekorde: Osmi put građani izlaze na glasanje

Šavnik u nove rekorde: Osmi put građani izlaze na glasanje

U nedjelju će u toj opštini građani ponovo na izbore, osmi put. U međuvremenu, u Pljevljima su saslušani osumnjičeni za ometanje izbora koji poručuju da će i ovoga puta glasati samo oni koji žive u tom gradu, te da će, kako kažu, Šavnik odbraniti po cijenu života, prenosi Rtcg.

I ove nedelje Šavnik će biti u centru pažnje. Iako su građani te opštine već umorni od galasanja ni ova nedjelja izgleda neće biti dugačija od prethodnih sedam nedjelja. Optuženi za ometanje izbornog procesa ni nakon saslušanja u pljevaljskom tužilaštvu ne odustaju od namjere da kako kažu odbrane Šavnik.

„Ne daju nama da mi odlučimo o našoj sudbini. A kad če se završiti, dugo će potrajati…po cijenu života nećemo im popustiti“, kazao je optuženi Jadranko Ašanin.

Kažu da se u Šavniku otkrilo ono što se radilo preko 25 godina u Crnoj Gori prilikom svakom izbornog procesa

„Mi smo na pravdi volje da to riješimo i da ne damo više to da se dešava. I spremni smo da odgovaramo pred sudom, da vidimo da li nama treba da idu krivične prijave ili ovima što dolaze sa strane“, poručio je jedan od optuženih Sava Ašanin.

A da se Šavnik više ne bi dešavao i u drugim opštinama Demokrate predlažu izmjene Zakona o registru prebivališta i boravišta sa dva ključna mehanizma.

„Prvi je mehanizam za sprečavanje fiktivnog prijavljivanja i fiktivne promjene prebivališta kao i sprečavanje pozajmljivanja adresa izbornim turistima. Drugi je mehanizam za terensku kontrolu u vidu ovlašćenja policije za tačnost prijavljenih podataka“, saopštio je na jučerašnjem presu poslanik Demokrata Momo Koprivica.

Lider DEMOSA Miodrag Lekić kazao je da je neophodno da „makar deblokiramo Šavnik ako već ne možemo državu“.

„A bilo bi poželjno i ovo drugo da uredimo. Spriječili bi ovaj ružni spektakl koji se tamo dešava“ smatra Lekić.

S druge strane, iz DPS-a su ocijenili skandaloznim to što Demokrate ne osuđuju opstrukcije izbornog procesa u Šavniku kojima se, kažu, krše ustavna prava građana.I dok partije različito gledaju na sagu koja traje već 42 dana Šavničani će u nedelju po osmi put na birališta .