Pronađen skriveni autoportret Van Goga

Pronađen skriveni autoportret Van Goga

Kada je Vinsentu Van Gogu ponestalo novca, počeo je da slika na obe strane platna, ali tokom godina neke od njegovih slika na poleđini su zataškane i izgubljene. Sada je otkriven još jedan njegov skriveni autoportret, ovog puta u Nacionalnim galerijama Škotske.

„Ovakvi trenuci su neverovatno retki“, rekla je Fransis Faul, viši kustos francuske umetnosti. „Otkrili smo nepoznato delo Vinsenta van Goga, jednog od najvažnijih i najpopularnijih umetnika na svetu.

Autoportret je otkriven tokom rendgenskog snimka slike Van Goga, Glave seljanke iz 1885. godine, dok se muzej pripremao za predstojeću izložbu o impresionizmu, koja bi trebalo da bude otvorena za kraj meseca.

„Skriven od pogleda više od jednog veka, autoportret se nalazi na poleđini platna sa glavom seljanke i prekriven je slojevima lepka i kartona“, navodi se u saopštenju muzeja u četvrtak.

Van Gogova Glava seljanke je jedan od tri dela umetnika u kolekciji Nacionalne galerije. Sa otkrićem skrivenog autoportreta, sada imaju ukupno četiri dela.
Nacionalne galerije Škotske

Stručnjaci u muzeju veruju da su materijali koji pokrivaju novootkriveni autoportret primenjeni početkom 20. veka pre nego što je umetnost bila izložena.

„Kada smo prvi put videli rendgenski snimak, naravno, bili smo veoma uzbuđeni. Ovako veliko otkriće se dešava jednom, dvaput u životu konzervatora“, rekla je viši konzervator slika Lesli Stivenson u video snimku koji je objavio muzej. „Imati tako neuhvatljivu sliku kao što je trenutno je nešto veoma, veoma posebno.

Još nije jasno da li će biti moguće otkriti skriveni autoportret, ali to ne znači da ga ne možete videti. Rendgenski snimak sablasnog portreta biće deo predstojeće izložbe, koji će se moći videti pomoću specijalnog svetla.

Muzej opisuje novootkrivenu sliku kao „bradatog sedišta u šeširu sa obodom sa maramom olabavom vezanom na grlu. On fiksira posmatrača intenzivnim pogledom, desna strana lica u senci i jasno vidljivo levo uvo“.

Ovaj autoportret nije prva skrivena Van Gogova slika koja je otkrivena, a možda nije ni poslednja. Druga dvostrana Van Gogova dela su ranije otkrivena, uključujući i Van Gogov muzej u Amsterdamu. Čuveni umetnik je povremeno slikao i svoje radove.