Leptiri monarh sada su na listi ugroženih

Leptiri monarh sada su na listi ugroženih

Leptir monarh lepršao je korak bliže izumiranju u četvrtak, pošto su naučnici stavili legendarnog narandžasto-crnog insekta na listu ugroženih zbog brzog opadanja broja.

„To je samo razarajući pad“, rekao je Stjuart Pim, ekolog sa Univerziteta Djuk koji nije bio uključen u novu listu. „Ovo je jedan od najprepoznatljivijih leptira na svetu.

Međunarodna unija za očuvanje prirode dodala je leptira monarh koji migrira prvi put na svoju „crvenu listu“ ugroženih vrsta i kategorisala ga kao „ugroženu“ – dva koraka od izumiranja.

Grupa procenjuje da je populacija leptira monarha u Severnoj Americi opala između 22% i 72% tokom 10 godina, u zavisnosti od metode merenja.

„Ono što nas brine je stopa opadanja“, rekao je Nik Hadad, biolog za očuvanje na Državnom univerzitetu u Mičigenu. „Veoma je lako zamisliti kako bi vrlo brzo ovaj leptir mogao postati još više ugrožen.

Haddad, koji nije bio direktno uključen u popis, procjenjuje da je populacija monarh leptira koje proučava u istočnim Sjedinjenim Državama opala između 85% i 95% od 1990-ih.

U Severnoj Americi, milioni leptira monarha preduzimaju najdužu migraciju od svih vrsta insekata poznatih nauci.

Nakon zimovanja u planinama centralnog Meksika, leptiri migriraju na sever, razmnožavajući više generacija na putu hiljadama milja. Potomci koji stignu do južne Kanade potom kreću nazad u Meksiko krajem leta.

„To je pravi spektakl i izaziva takvo strahopoštovanje“, rekla je Ana Voker, biolog za zaštitu prirode u Društvu BioPark u Novom Meksiku, koja je bila uključena u određivanje nove liste.

Manja grupa provodi zime u priobalnoj Kaliforniji, a zatim se raspršuje u proleće i leto po nekoliko država zapadno od Stenovitih planina. Ova populacija je doživela još nagliji pad nego kod istočnih monarha, iako je prošle zime došlo do malog povratka.

Ema Pelton iz neprofitne organizacije Kserces Societi, koja prati zapadne leptire, rekla je da su leptiri ugroženi gubitkom staništa i povećanom upotrebom herbicida i pesticida za poljoprivredu, kao i klimatskim promenama.

„Postoje stvari koje ljudi mogu učiniti da pomognu“, rekla je ona, uključujući sadnju mlečike, biljke od koje zavise gusenice.

Leptiri monarh koji se ne sele u Centralnoj i Južnoj Americi nisu označeni kao ugroženi.

Sjedinjene Države nisu navele leptire monarha u skladu sa Zakonom o ugroženim vrstama, ali nekoliko ekoloških grupa veruje da bi trebalo da budu navedeni.

Međunarodna unija je takođe objavila nove procene za globalnu populaciju tigrova, koje su 40 odsto veće od najnovijih procena iz 2015. godine.

Nove brojke, od 3.726 do 5.578 divljih tigrova širom sveta, odražavaju bolje metode za prebrojavanje tigrova i, potencijalno, povećanje njihovog ukupnog broja, rekao je Dale Mikuelle, koordinator programa za tigrove neprofitnog Društva za zaštitu divljih životinja.

U protekloj deceniji, populacija tigrova se povećala u Nepalu, severnoj Kini i možda u Indiji, dok su tigrovi potpuno nestali iz Kambodže, Laosa i Vijetnama, rekao je Mikel. I dalje su označeni kao ugroženi.