Dva amerikanca poginula u ukrajinskom regionu Donbas

Dva amerikanca poginula u ukrajinskom regionu Donbas

Dvoje američkih državljana nedavno je poginulo u regionu Donbas na istoku Ukrajine, rekao je u subotu portparol američkog Stejt departmenta, ne otkrivajući dalje detalje.

Američka administracija bila je u kontaktu sa porodicama preminulih i pružila im „svu moguću konzularnu pomoć“, rekao je portparol Stejt departmenta.

Portparol je odbio da kaže koliko su skorije bile smrti ili okolnosti u kojima su se desile.

„Iz poštovanja prema porodicama tokom ovog teškog vremena, nemamo ništa dalje“, rekao je portparol, koji je potvrdio raniji izveštaj CNN-a.

Ukrajina je bila pod opsadom Rusije skoro pet meseci u, kako Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“ za razoružavanje Ukrajine i oslobađanje od antiruskog nacionalizma koji podstiče Zapad. Kijev i Zapad kažu da je Rusija pokrenula ničim izazvan rat.

Nekoliko Amerikanaca se dobrovoljno prijavilo da se bori uz ukrajinske snage uprkos upozorenjima da ne uzimaju oružje u ruke. Američki državljanin poginuo je u borbi u maju nakon što se pridružio hiljadama stranih boraca koji su se dobrovoljno prijavili da pomognu Ukrajini da se odbrani od ruskih snaga.