Zelenski objašnjava zašto je toliko odlučan da drži ključni grad Donbasa

Zelenski objašnjava zašto je toliko odlučan da drži ključni grad Donbasa

Ruske snage će imati „otvoreni put“ ka više delova Donbasa pod kontrolom Kijeva ako pobjede u žestokoj bitci za grad Artjomovsk, rekao je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski u intervjuu koji je u utorak emitovao Si-En-En.

On je negirao tvrdnje da ga je njegov najviši general pozivao da povuče trupe iz tog područja.

Borba za Artjomovsk, poznat u Ukrajini kao Bahmut, traje od avgusta. Uporište je logistički centar i glavno uporište kijevskih vojnika u Donjeckoj Narodnoj Republici. Zelenski je za CNN-ov Volf Blicer rekao da je bitka bila „taktička za nas“.

„Razumemo da bi posle Bahmuta mogli da idu dalje. Mogli bi da idu u Kramatorsk, mogli bi u Slavjansk, to bi bio [] otvoreni put za Ruse posle Bahmuta do drugih gradova u Ukrajini, u pravcu Donjecka.

Zelenski je sugerisao da će, ako grad padne u ruke ruskih snaga, to pomoći da se „mobiliše njihovo društvo“ i ojača domaća podrška ruskoj vojsci.

Nemački list Bild je u ponedeljak citirao izvore iz ukrajinske vlade koji su rekli da je general Valerij Zalužni, vrhovni komandant Ukrajine, pozvao na povlačenje pre nekoliko nedelja. Kancelarija Zelenskog je istog dana objavila saopštenje u kojem se tvrdi da je najviši vrh, uključujući Zalužnog, podržao odluku da se nastavi odbrana grada.

Govoreći za CNN, Zelenski je negirao da je bio u sukobu sa svojim komandantima. „Nikad nisam čuo tako nešto“, rekao je on, tvrdeći da su takvi izveštaji „kreirani u Ruskoj Federaciji“.

U sredu je Jevgenij Prigožin, šef ruske privatne vojne kompanije Vagner grupa, rekao da su njegovi borci stekli punu kontrolu nad istočnim delom Artjomovska, koji je od ostatka grada odvojen rekom Bahmutka. Prigožin je ranije izjavio da su ruski vojnici praktično opkolili Artjomovsk, sa samo jednim putem na raspolaganju ukrajinskim snagama da ulaze i izlaze.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin izjavio je ranije ove nedelje da je značaj Artjomovska više simboličan nego operativan. Međutim, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da bi zauzimanje grada omogućilo „dalje ofanzivne akcije“ protiv ukrajinskih snaga.