Gruzija: Policija odgovorila vodenim topovima i suzavcem na pokušaje upada u parlament

Gruzija: Policija odgovorila vodenim topovima i suzavcem na pokušaje upada u parlament

Pripadnici reda upotrebili su vodene topove i suzavac protiv višehiljadnog mitinga kod parlamenta Gruzije, čiji učesnici traže otkazivanje kontroverznog nacrta zakona o „stranim agentima“ i oslobađanje pritvorenika, prenosi SOVA.nevs.

Demonstranti su pokušali da demontiraju metalne barijere postavljene u blizini parlamenta Gruzije. Službenici za sprovođenje zakona, mobilisani u dvorištu zakonodavnog tela, upotrebili su suzavac i vodene topove protiv demonstranata.

Prema nekim medijskim izveštajima, policajci su takođe upotrebili šok bombe i počeli da rasturaju protest kod parlamenta Gruzije.

Kao što znate, parlament Gruzije je u utorak neočekivano u prvom čitanju usvojio zakon o „stranim agentima“, koji je sličan ruskom zakonodavstvu koje ima za cilj ograničavanje uticaja Zapada. To je dovelo do spontanih protesta i sukoba ispred parlamenta, tokom kojih je policija upotrebila suzavac, a kasnije i vodene topove da rastera skup. Privedeno je više od 60 ljudi.

Opozicija je tada obećala da će preći na svakodnevne proteste „do pobede“. Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili podržala je demonstrante.

U Tbilisiju je 8. marta održan novi veliki miting ispod parlamenta, na kome je svirana himna Ukrajine.

Ovi događaji su detaljno opisani u video blogu i članku „EvroPravda“ Borba za evropsku budućnost: kako su postupci vlasti doveli Gruziju na ivicu revolucije. A stav urednika „EvroPravde” o tome kako Ukrajina treba da postupi u odnosima sa Gruzijom na pozadini nedavnih događaja pročitajte u članku: Do đavola sa diplomatijom?