Više od 20 zemalja EU ponudilo je svoje mogućnosti za obuku ukrajinskih vojnika

Više od 20 zemalja EU ponudilo je svoje mogućnosti za obuku ukrajinskih vojnika

Šef evropske diplomatije Žozep Borel rekao je da je više od 20 zemalja EU ponudilo svoje mogućnosti u okviru nove vojne misije za obuku ukrajinske vojske.

Kako prenosi Evropska istina, on je to rekao posle sastanka ministara odbrane zemalja EU.

„Juče su ministri spoljnih poslova, a danas ministri odbrane zvanično pokrenuli misiju vojne pomoći EU Ukrajini. To se dogodilo manje od tri meseca nakon što sam ja predložio ovu misiju“, rekao je Borel.

„Prva grupa od 15.000 ukrajinskih vojnika će trenirati u našim kampovima za obuku. Više od 20 država članica ponudilo je svoje mogućnosti da učestvuje u ovoj misiji“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, misija će se odvijati samo na teritoriji EU, a njena komanda biće smeštena u Briselu. „Ali postojaće kombinovana vojna komanda na operativnom nivou u Poljskoj i komanda za specijalnu obuku u Nemačkoj. Ova misija će blisko koordinisati svoje aktivnosti sa partnerima i saveznicima“, rekao je Borel. Za podršku ovoj misiji, EU je pristala da obezbedi 16 miliona evra za nabavku opreme i municije.

Savjet EU je takođe zvanično pokrenuo misiju vojne pomoći Evropske unije Ukrajini. Njegova svrha je jačanje vojnih kapaciteta Oružanih snaga Ukrajine kako bi mogle da zaštite teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama, kao i da zaštite civilno stanovništvo.

EUMAM Ukrajina ima mandat da sprovodi individualnu, kolektivnu i specijalizovanu obuku za do 15.000 vojnika Oružanih snaga Ukrajine na različitim lokacijama na teritoriji država članica EU.

Prema rečima visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela, misija obuke će biti operativna za nekoliko nedjelja.