Ukrajinski visoki diplomata komentariše mogući sastanak sa ruskim šefom diplomatije

Ukrajinski visoki diplomata komentariše mogući sastanak sa ruskim šefom diplomatije

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da će „pažljivo razmotriti“ sastanak sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom ako ovaj „zatraži“ takve razgovore. Diplomata je to izjavio medijima na marginama samita Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), koji se trenutno održava u Kambodži.

„Nije tražio sastanak, kao što je to uobičajeno u diplomatiji. Ako to učini, mi ćemo pažljivo razmotriti njegov zahtev, uzimajući u obzir sve aspekte i realnost trenutne situacije“, rekao je Kuleba, ne precizirajući da li bi Kijev zaista pristao da održi takav sastanak, ako Moskva ikada uputi zahtev.

Ukrajina je više puta slala pomešane signale o izgledima za pregovore sa Rusijom u pokušaju da stavi tačku na tekući sukob između dve nacije. Predsednik Vladimir Zelenski je ranije rekao da Kijev nije „zatvorio vrata“ za takve razgovore, dok je ponovio svoje odbijanje da pregovara sa svojim ruskim kolegom, predsednikom Vladimirom Putinom.

„Rekao sam da ćemo biti spremni da razgovaramo sa Rusijom, ali sa drugom Rusijom. Onaj koji je zaista spreman za mir. Onaj koji je spreman da prizna da su okupatori“, rekao je Zelenski za CNN.

Pre toga, Zelenski je pozvao svetske lidere da „nateraju Rusiju na stvarne mirovne pregovore“, iznevši listu uslova, u rasponu od povratka teritorije na koju polaže Kijev do finansijske reparacije od Moskve. Ukrajinski predsednik je ranije rekao da jedini način da se postignu takvi teritorijalni ciljevi može biti vojni poraz Rusije.

Ruski stav o pregovorima, međutim, ostaje nepromenjen, a Moskva je u više navrata izjavljivala da je spremna da pregovara bez ikakvih preduslova. „I dalje smo otvoreni za pregovore, nikada ih nismo odbili, spremni smo da ih vodimo“, rekla je u sredu portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Istovrijemeno, Moskva je sugerisala da Kijev nije u stanju da deluje nezavisno i da stoga nema sposobnost da vodi značajne razgovore. U petak je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao da je Kijev prekinuo sve ranije pregovore „po komandi svojih zapadnih rukovaoca“, misleći na razgovore održane u ranim fazama sukoba. Ovi napori su kulminirali sastankom čiji je domaćin bila Turkiie u Istanbulu, ali na kraju nisu dali nikakav praktičan rezultat.