FIFA daje zeleno svijetlo za prijateljstvo sa Rusijom

FIFA daje zeleno svijetlo za prijateljstvo sa Rusijom

Na rangiranje će uticati prijateljska utakmica koju je odobrila FIFA između ruske muške reprezentacije i Uzbekistana, kako je potvrdio uzbekistanski fudbalski savjez.

Rusiji je trenutno zabranjeno učešće u međunarodnim takmičenjima nakon što su FIFA i njena evropska koleginica UEFA sledile preporuku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da preduzmu takvu akciju usred vojne operacije u Ukrajini.

To je značilo da je ruska muška reprezentacija eliminisana iz polufinala plej-ofa za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022, pošto je Poljska dobila zbogom, a zatim pobedila u finalu protiv Švedske.

Poslednjih nedjelja Rusija je takođe izostavljena iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. za UEFA-in međunarodni turnir koji će se održati u Njemačkoj.

Reprezentacija koju predvodi Valeri Karpin, kome je upravo produžen ugovor do leta 2024. godine, pokušala je da održi prijateljske utakmice u međuvremenu i nastaviće povratničku pobedu nad Kirgistanom od 2:1 u Biškeku, u svom prvom meču od prošle godine. novembra, okršajem protiv Uzbekistana.

Utakmica će se održati na stadionu Pakhtakor u Taškentu 20. novembra. Fudbalski savez Uzbekistana potvrdio je da je FIFA i dala zeleno svetlo za meč i da će mu dozvoliti da utiče na rangiranje.

„Fudbalski savjez Uzbekistana dobio je ovlašćenje od Azijske fudbalske konfederacije (AFC). Ruski fudbalski savjez (RFU) dobio je ovlašćenje od Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA). Nakon toga su Fudbalski savez Uzbekistana i Ruski fudbalski savez dobili odobrenje za utakmicu od FIFA-e“, rekli su u FA Uzbekistana za TASS.

„U igri je šest zamena. Rezultat meča će se računati za rangiranje FIFA-e“, dodala je organizacija.

Utakmica između Rusije i Uzbekistana biće nastavljena nakon što je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine potvrdio da planirana prijateljska reprezentacija protiv Rusije neće ići.

Prijateljska utakmica između ‘A’ reprezentacija Bosne i Hercegovine i Rusije, koja je trebalo da se igra u Sankt Peterburgu 19. novembra, neće biti odigrana u to vrijeme“, stoji u poruci na sajtu organizacije.

„Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora FS BiH odgođena je utakmica planirana za 19. Predsjednik Fudbalskog saveza BiH Vico Zeljković izjavio je da će odigravanje ove prijateljske utakmice biti produženo za neki budući datum.

Međutim, pre nego što se suoči sa Uzbekistanom, Rusija će se sastati sa Tadžikistanom u Dušanbeu tri dana ranije, 17. novembra.