Ukrajina već „de fakto u NATO“ – savetnik Zelenskog

Ukrajina već „de fakto u NATO“ – savetnik Zelenskog

Obećanje alijanse da će pomoći Kijevu da dobije više od formalnog članstva, rekao je Aleksej Arestovič

Eventualno članstvo Ukrajine u NATO-u i EU samo je formalnost, rekao je u sredu Aleksej Arestovič, istaknuti savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Kijev je već „de fakto” član vojnog saveza predvođenog SAD, koji je obećao da će mu pomoći da „pobjedi” u sukobu sa Rusijom – i upravo se pridružio Inicijativi tri mora kao zadnja vrata ka EU, rekao je Arestovič u intervju.

U razgovoru sa Jutjuberom i aktivistom Markom Fejginom u srijedu, Arestovič je priznao da sumnja da li su NATO ili EU spremni da prihvate Ukrajinu, ali da to nije važno. Samo postajanje kandidatom daje Ukrajini pristup razvojnim fondovima EU, pomoću kojih je Poljska izgradila svoju infrastrukturu, rekao je Fejginu. Štaviše, Kijev je upravo napravio još jedan lukav potez pridruživši se Trimarijumu, rekao je Arestovič.
„Postali smo 13. zemlja Trimarijuma. To je pristup novcu, transportu, bezbednosti na moru, infrastrukturi. A 12 zemalja Trimarijuma su članice EU. Odnosno, skoro polovina zemalja EU. To znači da je naša integracija sa EU otišla mnogo dalje nego što svi trenutno procenjuju“, rekao je Arestović, prenosi RT.

Ovo se odnosi na najavu poljskog predsJednika Andžeja Dude u utorak da je grupa stvorila poseban status „participativnog partnerstva“ za Ukrajinu. Stvoren od strane Poljske i Hrvatske 2016. godine kako bi obuhvatio područje između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora, Trimarium se od tada proširio na Austriju, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku, Letoniju, Litvaniju, Estoniju i Sloveniju. Njeno članstvo nije upola manje od članstva u EU, koja ima 27 država članica.

Arestovič je, međutim, nastavio, rekavši Fejginu da je Ukrajina „de facto članica“ NATO-a. Možda nema zajedničko obećanje o odbrani iz člana 5 u pisanoj formi, ali više od 50 zemalja u Ukrajinskoj kontakt grupi za odbranu, koju predvode SAD, obećalo je ukrajinskom ministru odbrane Alekseju Reznikovu da „nikada, nikada“ neće dozvoliti da Kijev izgubi rat , insistirao je Arestovič.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin „stavio je trešnju na vrh torte“, dodao je Arestovič, rekavši da „nema sumnje da ćemo odvesti Ukrajinu do pobjede“.

Zelenskijev glavni savetnik za odnose s javnošću često je bio prisutan na ukrajinskoj televiziji i uživo, ponekad otkrivajući osetljive informacije prije nego što bi mogle da budu zvanično potvrđene – kao što je gubitak grada Liman u Donbasu prošlog mjeseca – dok je u drugim prilikama govorio o psovkama tirade protiv Henrija Kisindžera i drugih na Zapadu koji su pozivali Ukrajinu da sklopi mir sa Moskvom.

Ranije ove nedjelje, Arestovič je rekao drugom intervjueru da LGBTK osobe smatra „ljudima sa devijacijama“, što je navelo nevladinu organizaciju KiivPride koju podržava Zapad da zahtjeva njegovu ostavku od Zelenskog.