Alternative za kafu su u trendu, a evo šta treba znati o različitim opcijama

Alternative za kafu su u trendu, a evo šta treba znati o različitim opcijama

Za sve koji žude za ritualima kafe minus efekti.

Konzumacija kofeina je drevna navika. Neki od naših predaka su ritualno žvakali semenke, koru i lišće određenih biljaka – mnogo, mnogo pre nego što su gosti bacili šolje blata, a Keurig mašine su se vrtele i šištale tečno zlato u naše smešne šolje za mačke. Danas mnogi od nas još uvek jure za tim brzim i pouzdanim naletom energije i podizanjem raspoloženja: oko 80% svijetske populacije dnevno konzumira napitak sa kofeinom, a 2018. smo zajedno popili samo 9,7 tona kafe.

Ali zemaljski rod kafe je na klimavim osnovama: kašnjenja isporuke i loša žetva zbog klimatskih promjena doprineli su većim troškovima. Sve ovo, u kombinaciji sa borbom da se kafa učini održivom, otvorilo je vrata eksplodirajućem svijetu alternativa kafe. Mnogi ljudi koji piju kafu pozdravljaju priliku da promene svoju rutinu sa opcijama koje sadrže manje ili uopšte ne sadrže kofein. Evo kako da se krećete u svijetu alternativnih opcija za kafu.
Šta treba znati o adaptogenim alternativama kafe

Šta su: Poznata i kao funkcionalna pića, ova pića su napravljena od adaptogena: biljaka koje se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini i ajurvedskoj medicini da pomognu tijelu da se odbrani od stresora poput hemijskih zagađivača, fizičkog preopterećenja, anksioznosti i još mnogo toga. Oni mogu da izdrže sušu i padove temperature, a misao je da bismo mogli da izvučemo neke prednosti ako ih dodamo u našu ishranu. Evo nekih varijanti koje možete videti u alternativama kafe.

Ashvagandha je zimzeleni grm koji se može naći u Africi, na Bliskom istoku i u Indiji. U ajurvedskoj medicini, dugo se koristi za povećanje energije i smanjenje anksioznosti i stresa. Koren ginsenga se koristi kao sredstvo za podizanje energije i nekada je bio u izobilju u delovima Sjeverne Amerike. Danas se u azijskom ginsengu ponekad uživa u nadi da će ojačati imunitet ili jednostavno pomoći kod glavobolje. Maca je novija na zapadnom tržištu. Podsećajući na repu, maca može da izdrži hladna i oštra okruženja; možda bi nam neka od njegovih jedinjenja takođe mogla pomoći da pronađemo ravnotežu.

Kako uživati u njima: Adaptogeni igraju ulogu u medicini širom svijeta hiljadama godina, ali konsultujte se sa zdravstvenim radnikom od poverenja pre nego što ga dodate svojoj rutini dobrog zdravlja, posebno ako uzimate lekove ili ste trudni ili dojite. Zainteresovani ste da probate adaptogenu kafu, ali niste sigurni odakle da počnete? Uradite onlajn kviz u Rasi (kompaniji koja proizvodi adaptogena pića) da biste utvrdili koja mešavina je najbolja za vas. Ili probajte pakovanje uzoraka svake mešavine — sve je formulisao travar.


Sve što treba da znate o kafi sa pečurkama

Šta je to: Neke pečurke su takođe adaptogeni, nekolicina je našla u centru pažnje alternativa za kafu — dajući svoja aktivna jedinjenja da oponašaju budnost koju kafa donosi, ali sa dodatnom dozom smirenosti. Ovde pečurke dobijaju veliku popularnost.

Lavlja griva nejasno liči na krznenu glavicu karfiola u divljini – trenutno postoje istraživanja kako bi se utvrdila njena efikasnost u poboljšanju kognitivnih funkcija (za sada nema dovoljno dokaza). Reishi pečurke izgledaju skoro kao koža, a njihova jedinjenja pokazuju efekte jačanja imuniteta (opet, dokazi su veoma mali). Čaga raste u grudvama (ponekad masivnim) na stablima breze i treba da se bere direktno iz divljine da bi se zaštitila njena tražena aktivna jedinjenja za snižavanje holesterola.

Kako uživati: Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što probate bilo koje od ovih jedinjenja pečuraka. Trudnice i dojilje ne bi trebalo da ih jedu ili piju, i ne traže hranu za njih u divljini bez vodiča koji poznaje područje i šta je bezbedno za jelo. Razmišljate o tome da započnete rutinu pripreme šampinjona? Jutarnji ritualni komplet iz MUD \ VTR može biti dobro mesto. Entuzijasti izveštavaju da mešavina ima ukus kao vrući kakao i masala chai imaju bebu; može se uživati u toplom, ledenom i kao latte – samo da spomenemo neke. Svaka šoljica ima 1/7 količine kofeina kao kafa, a kompanija ima program detoksikacije kafe koji pomaže u prelasku.
Šta treba znati o imitaciji kafe bez kofeina

Šta je to: „Imitacija“ kafe nije baš tehnički termin. Ali opisuje kategoriju napitaka napravljenih od žitarica ili začinskog bilja dizajniranih da izgledaju, imaju ukus i budu pripremljeni slično kafi. Oni su za pojedince koji žude za ritualom kuvanja kafe i udobnošću tople šoljice piva – ali žele da konzumiraju nula kofeina (čak i kafa bez kofeina ima malo kofeina u sebi).

Kako uživati: Probajte 100% napitak od prženih žitarica bez kofeina ili biljnu kafu — nijedno od njih se ne može pohvaliti nekim posebnim super moćima, osim što vam pruža potpuno zadovoljstvo.


Ne zaboravite na original: čaj

Šta je to: Pretpostavljamo da znate šta je čaj, ali postoji nekoliko stvari o tome koje možda ne biste. Iako je kafa popularnija od čaja u SAD, u ostatku sveta potrošnju čaja nadmašuje samo voda. U poređenju sa kafom, čaj nudi manje kofeina — evo statistike (po šoljici/8 unci): kafa ima oko 95 mg kofeina, zatim crni čaj sa oko 47 mg, a zatim zeleni čaj sa oko 28 mg. Međutim, čaj ima neke trikove u svojim listovima: L-teanin je aminokiselina koja pomaže u metabolizmu kofeina sporije i tokom dužeg vremenskog perioda. I kafa i čaj sadrže L-teanin – čaj jednostavno ima više – što njegove stimulativne efekte čini potencijalno nežnijim i stabilnijim od onih u kafi.

izvor FN dish